Srijeda, 18 Decembra, 2024

Dnevne navike za jači imunitet i prevenciju prehlade

IZVORetto.ba

Usvojite ove dnevne navike za jači imunitet koje štite od prehlada i gripa tokom hladnih mjeseci…

S dolaskom hladnije zime, važno je usvojiti strategije za izbjegavanje prehlada i drugih sezonskih bolesti. Niže temperature i hladan zrak mogu oslabiti naš imuni sistem, čineći nas podložnijima virusima koji se u ovo doba godine lakše šire.

Međutim, postoje učinkovite svakodnevne navike koje možete primijeniti kako biste ojačali svoj imuni sistem i proveli hladnu sezonu puni energije i zdravlja.

Evo četiri prakse koje možete slijediti kako biste spriječili prehladu i uživali u zdravijoj jeseni i zimi.

1. Jedite više vlakana za jačanje imuniteta

Jedan od prvih koraka u borbi protiv prehlade je uključivanje dovoljne količine vlakana u ishranu. Vlakna, posebno ona iz mahunarki poput graha, ključna su za zdravlje crijeva. Ona se ne razgrađuju probavnim enzimima, već ih fermentiraju crijevni mikrobi, stvarajući korisne spojeve koji jačaju imunološke ćelije i smanjuju upalu.

Savjet: Dodajte dodatnu porciju mahunarki u obroke, pospite sjemenke preko doručka ili obogatite jela svježim povrćem.

2. Uključite fermentiranu hranu za borbu protiv upala

Fermentirana hrana, poput jogurta, kimchija, kefira i kombuche, bogata je korisnim mikroorganizmima koji ne samo da poboljšavaju probavu već i jačaju imuni sistem. Raznovrsnost je ovdje ključ: što više fermentirane hrane konzumirate, to je vaš imuni sistem otporniji.

Prijedlog: Jedite jogurt bogat probioticima za doručak, dodajte kimchi u salate ili zamijenite tradicionalne grickalice maslinama.

Dnevne navike za jači imunitet i prevenciju prehlade

3. Smanjite konzumaciju alkohola

Smanjenje unosa alkohola može pomoći u jačanju imuniteta. Alkohol može uzrokovati upalu u crijevima, narušiti funkciju imunog sistema i smanjiti broj limfocita, ćelija koje se bore protiv infekcija.

Savjet: Zamijenite alkoholna pića alternativama poput kombuche ili biljnih koktela bez alkohola.

4. Birajte svježu i prirodnu hranu

Obratite pažnju na deklaracije hrane, posebno kada je riječ o visoko prerađenim proizvodima. Ova hrana često sadrži velike količine šećera, masti i soli, što može negativno utjecati na crijevnu mikrobiotu, povećati rizik od upala i oslabiti imuni sistem.

Prijedlog: Prioritet dajte svježoj i neprerađenoj hrani bogatoj esencijalnim hranjivim tvarima. Pažljivo provjeravajte sastav proizvoda kako biste izbjegli štetne sastojke.

Usvajanje ovih navika pomoći će vam da ojačate imunitet, izbjegnete prehlade i uživate u zdravoj sezoni!

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE