9.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022

Dnevna doza zdravlja: Zdravstvene prednosti jedenja breskve

IZVORbody.ba

Breskva je ljetna voćka okruglog oblika. S vanjske boje je crvenkasto-žuta, dok unutrašnje meso može biti bijelo, žuto ili narandžasto. Ovo sočno povrće je izuzetno ukusno, a ima i brojne zdravstvene koristi zbog kojih ga vrijedi konzumirati dok je u sezoni. Body.ba vam donosi prednosti ovog voća za vaše zdravlje zbog kojih ćete poželjeti da uživate u breskvama svakodnevno:

Bogate hranjivim tvarima i antioksidansima
Breskve su bogate mnogim vitaminima, mineralima i korisnim biljnim spojevima. Jedna srednje velika breskva (150 grama) pruža otprilike:

Kalorije: 58
Proteini: 1 gram
Masnoće: manje od 1 grama
Ugljikohidrati: 14 grama
Vlakna: 2 grama
Vitamin C: 17% dnevne vrijednosti (DV)
Vitamin A: 10% DV
Kalijum: 8% DV
Niacin: 6% DV
Vitamin E: 5% DV
Vitamin K: 5% DV
Bakar: 5% DV
Mangan: 5% od DV
Breskve nude i manje količine magnezijuma, fosfora, željeza i nekih B vitamina. Pored toga, breskve su prepune antioksidanata – korisnih biljnih spojeva koji se bore protiv oksidativnih oštećenja i pomažu u zaštiti vašeg tijela od starenja i bolesti.

Poboljšava probavno zdravlje
Breskve mogu doprinijeti zdravoj probavi. Jedna srednja breskva daje oko 2 grama vlakana – od kojih je polovina topivih vlakana, dok je druga polovina nerastvorljiva. Nerastvorljiva vlakna su odlična za vašu probavu i pomažu u protoku hrane kroz vaša crijeva, smanjujući na ovaj način rizik od opstipacije. S druge strane, rastvorljiva vlakna pružaju hranu korisnim bakterijama u vašim crijevima. Zauzvrat, ove bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline – poput acetata, propionata i butirata – koje hrane ćelije vaših crijeva.

Može poboljšati zdravlje srca
Redovno konzumiranje voća može koristiti zdravlju vašeg srca. Breskve mogu sniziti faktore rizika od srčanih bolesti, poput visokog krvnog pritiska i nivoa holesterola. Breskve također mogu sniziti faktore rizika od srčanih bolesti, poput visokog krvnog pritiska i nivoa holesterola.

Zaštitni efekat na kožu
Breskve mogu imati zaštitne učinke koji pomažu u održavanju zdrave kože. Spojevi u breskvama mogu vam pomoći da održavate zdravu kožu, jer vam daju potrebnu hidrataciju, te štite ćelije kože od sunca.

Mogu spriječiti određene vrste raka
Kao i većina voća, breskve sadrže korisne biljne spojeve koji mogu pružiti određenu zaštitu protiv različitih vrsta karcinoma. Naime, koža i meso breskve bogati su karotenoidima i kofeinskom kiselinom – dvije vrste antioksidanata za koje je otkriveno da imaju antikancerogena svojstva. Breskve su pune polifenola – kategorije antioksidanata za koje je dokazano da smanjuju rast i ograničavaju širenje ćelija karcinoma.

Može smanjiti simptome alergije
Breskve mogu smanjiti simptome alergije. Kad je vaše tijelo izloženo alergenu, ono oslobađa histamine, odnosno hemikalije koje je napravio vaš imunološki sistem da pomognu vašem tijelu da se riješi alergena. Histaminici su dio obrambenog sistema vašeg tijela i pokreću simptome alergije poput kihanja, svrbeža ili kašlja. Istraživanje pokazuje da breskve mogu pomoći u smanjenju simptoma alergije sprječavanjem oslobađanja histamina u krvi.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe