Djeca trebaju piti 2 čaše mlijeka dnevno

Čvršće kosti

Prerađena i brza hrana i njihova su svakodnevica, a posljednja istraživanja pokazala su kako većini djeci nedostaje pet glavnih nutrijenata za normalan rast i razvoj.

Kalcij – Potreban je za normalan rast i razvoj djece kako bi im kosti bile što čvršće. Njegov nedostatak, kao i nedostatak vitamina D, može dovesti do čestih lomova, sporijeg rasta, ali i do ozbiljnijih stanja, poput rahitisa, a u starijoj dobi do osteoporoze. Vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij iz mlijeka, a optimalna količina mlijeka za djecu je dvije čaše dnevno.

Vitamin E – Čuvar je cijelog imunološkog sistema i pravi borac protiv klica koje, posebno u ovo doba godine, kolaju u prostorima u kojima veći broj djece provodi mnogo zajedničkog vremena. Vitamin E pronalazimo u namirnicama poput voća, povrća, sjemenki i orašastom voću.

Jači imunitet

Kalij – Pomaže održavanju uravnoteženog krvnog pritiska, a utječe i na smanjivanje rizika od stvaranja bubrežnog kamenca i pojave osteoporoze. Kalij je ključan za pravilno funkcioniranje mišića i održavanje pravilnog ritma otkucaja srca.

Dobri izvori kalija su voće i povrće, a ovisno o dobi djeteta, kalij se u organizam može unijeti i putem mlijeka, mesa i žitnih pahuljica.

Željezo – Umjesto cvekle poslužene kao salata, djeca će vam biti zahvalna ako napravite smuti od cvekle i narandže.

Banane i kruške

Vlakna – Banane, kruške, jabuke, grašak, brokula i špinat najčešće su namirnice kojima unosimo vlakna u organizam. Zbog toga, tvrde stručnjaci, ne bi bilo loše barem jednu od navedenih namirnica unijeti svakog dana.

Kvalitetna prehrana

S edukacijom treba početi od najranije dobi. Napomenite djeci da ih stomak vjerovatno boli od previše torte koju su pojeli, a da će im mlijeko ojačati kosti, borovnice nahraniti mozak. Treba ih naučiti da je kombinacija fizičke aktivnosti i kvalitetne prehrane nužna za pravilan rast i razvoj.

Hrani koju školarci već vole, dodajte zdravu namirnicu. Naprimjer, u voćni smuti ubacite špinat, a u krompir-pire brokulu. Dopustite im da vam pomognu pri odabiru namirnica u dućanu, kao i u kuhanju ili aranžiranju tanjira.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe