Djeca s najtežim oboljenjima imaju šansu za ozdravljenje

IZVORavaz.ba

Od izbijanja pandemije koronavirusa uposlenici Klinike za dječije bolesti, s načelnicom prof. dr. Lejlom Ahmetbegović-Osmančević na čelu, uspjeli su sačuvati živote najugroženijih pacijenata smještenih na Odjeljenju hematologije i onkologije.

Lijekovi koji se koriste u postupku liječenja djece od svega nekoliko mjeseci do 15 godina uništavaju bolesne, ali i zdrave stanice u organizmu. Zbog toga dolazi do pada imuniteta i na takve pacijente i bezazlene infekcije ostavljaju dubok trag.

Obavljeni ciklusi

– Važno je istaći da smo uspješno obavili sve cikluse hemoterapija, sve dijagnostike i da niko nije trpio zbog situacije u kojoj smo se svi zajedno našli. Naše odjeljenje je specifično jer imamo imunokompromitirane pacijente, neonatuse (prijevremeno rođenu djecu) i pacijente s hroničnim oboljenjima… Riječ je o najosjetljivijoj populaciji – kazala je prim. dr. Amila Latifagić, šef Odjeljenja hematologije i onkologije na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Prije petnaestak godina djeca kod kojih je bila otkrivena leukemija ili neko od malignih oboljenja su otpisivana. Medicina je, u međuvremenu, napredovala i djeca s najtežim oboljenjima imaju šansu za ozdravljenje.

– Kod djece s akutnom leukemijom procent izlječenja se kreće od 85 do 90 posto. Imamo najviše djece s tim oboljenjem, zatim s tumorima centralnog nervnog sistema, limfoma… Hemoterapije radimo od 2016. godine i zbog toga je važno da sačuvamo naše pacijente od koronavirusa. Za sada smo uspješno odolijevali izazovima i nismo imali nijednog zaraženog pacijenta ili njegovog roditelja na našem odjeljenju – rekla je dr. Latifagić.

Pet novih

Na području TK godišnje od najtežih bolesti oboli između 15 do 20 pacijenata, a samo u prošlom mjesecu je registrirano pet novih oboljenja.

– S ovakvom vrstom bolesti obolijeva i cijela porodica. Roditelji su izvan sebe, imaju djecu koja im ostaju u bolnici i kod kuće. Mi im moramo pružiti svaku vrstu podrške, moramo voditi računa i o psihosocijalnim aspektima njihove porodice. Ipak, ponavljam, djeca s najtežim bolestima nisu otpisana i postoji velika šansa za njihovo ozdravljenje – istakla je dr. Latifagić.

Liječenje izuzetno skupo

Još je liječenje izuzetno skupo. Transplantacija koštane srži u nekoj od inozemnih klinika iznosi oko 500.000 KM.

– Mi moramo ulagati u ljude. Uskoro će početi gradnja Roditeljske kuće, ali džaba nam sva oprema i prostori ako ne budemo imali stručnjake koji će liječiti našu djecu. Ustanova u kojoj radim shvata značaj ovog problema i odobrena nam je subspecijalizacija, odnosno za dvije godine ćemo na odjeljenju imati još jednog subspecijalistu. Naša edukacija je specifična jer je i naš pristup pacijentu interdisciplinaran – zaključuje dr. Latifagić.

 

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe