23.5 C
Bihać
Srijeda, 10 Augusta, 2022

Dijete umrlo od gripe: Majka slušala savjete s Facebooka

Četverogodišnje dijete iz Kolorada umrlo je ove sedmice od gripe nakon što je njegova majka slušala savjete iz jedne Facebook grupe, u kojoj su joj savjetovali da ne liječi dijete ”tamifluom”, javlja “NBC News”.

Naime, Facebook grupe koje šire antivakcinacijsku propagandu postale su izvor lažnih informacija za mnoge ljude koji traže savjete o liječenju, uključujući i za gripu koja se trenutno širi SAD. Jedna od takvih grupa je i ”Spriječite obavezno vakcinisanje” (Stop Mandatory Vaccination), koja ima više od 139.000 članova.

Majka preminulog djeteta u toj je grupi tražila savjete kako liječiti gripu. Njeno dijete je imalo temperaturu i napade, no još mu nije bila dijagnosticirana gripa. Majka je tada napisala i da je drugo dvoje od njenih četvero djece u tom trenutku imalo gripu te da im je doktor prepisao ”tamiflu”, no ona ga nije željela dati djeci.

Inače, ”tamiflu” je lijek koji se najčešće prepisuje za liječenje gripe koji ublažava simptome i ubrzava oporavak. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i sprječavanje bolesti, ove godine gripa u većoj mjeri od prosjeka pogađa djecu, a do sada je zabilježeno čak 68 slučajeva smrti djece.

Naime, majka je u grupi pisala da je dijete liječila “prirodnim putem”, odnosno uljem peperminta, vitaminom C i lavandom. Kako to nije pomoglo, pitala je u grupi šta još može davati djeci. Odgovorili su joj da djecu doji i daje im borovnice i timijan. Majka je odgovorila: “Sjajno, probat ću s tim.”

Objava je u međuvremenu izbrisana iz grupe “Spriječite obavezno vakcinaciju”, no iz starijih objava vidljivo je da ova majka nije vakcinisala djecu protiv gripe.

Iz odjela za javno zdravstvo i okoliš u Koloradu potvrdili su da je dijete umrlo od gripe, no nisu imali informacije o tome je li vakcinisano protiv te bolesti.

Iz Facebooka su o slučaju rekli da je riječ o tragediji i da su njihove misli s porodicom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se