17.6 C
Bihać
Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022

Dijaspora iz Munchena poslala 1000 vrijednih paketa pomoći migrantima u Bihaću

Najveći dio pomoći snosila je bošnjačka dijaspora na čelu sa Hajrudinom i Suadom Jusić, ali i ostala naša dijaspora koja je nesebično pomagala kako bi ova humanitarna akcija bila potpuna.

Pokretači ove humanitarne akcije bili su bračni supružnici Hajrudin i Suada Jusić iz Bratunca, koji su trenutno nastanjeni u Munchenu (Njemačka). Inače Hajrudin i Suada su uspješni privrednici u Munchenu gdje se nalaze njihove dvije prodavnice “EDEKA Jusić“, a trenutno zapošljavaju oko 60 radnika.

Ideja za pomoć izbjeglicama se rodila iz sjećanja na moje izbjegličke dane i osjećaj kako je biti ovisan o pomoći, tj. kako je biti bos i gladan te prositi za obuću i hranurekao je za portal KRAJINA.ba Hajrudin Jusić.

Već druga akcija porodice Jusić

Još 2016.-te godine, naša porodica je zajedno sa prijateljima i našim džematom u Munchenu napravila akciju za pomoć migrantima koji su te godine pristigli u Munchen, a 2020.-te godine smo se odlučili pomoćim tim ljudima i u Bosni i Hercegovini, tačnije Bihaću.

Za drugu akciju sam donio odluku, a zatim sam stupio u kontakt sa našim džematom “Tevhid e.V.”, na čelu sa ef. Mirzom Džafić koji nam je mnogo pomogao oko organizacije, papirologije i ostalog.

Moj plan je bio da jedan paket košta 10,00 eura, a paket bi sadržavao: 2 četkice za zube, 2 zubne paste, 2 sapuna, 2 šampona, 1 deku, 1 par rukavica, 1 kapu, 1 vreću za spavanje i jedan keks.Međutim, dobili smo informacije iz Bihaća da je su migrantima potrebne i vreće za spavanje, koje smo također nabavili, tako da je na kraju cijena jednog paketa bila 27,00 eura po paketu.

Ukupna vrijednosti donacije je iznosila 27.000 eura u nabavnoj cijeni koju je ustupila naša firma “EDEKA JUSIĆ”, dok bi prava cijena ovih proizvoda iznosila čak 100.000 eura.

Sam odaziv na ovu akciju je bio neočekivano velik. Ogroman broj ljudi je donirao novac. Čak su dolazili da pakuju pakete, davali vlastite kamione na raspolaganje i vozili bez ikakve naknade u Bihać.

Moramo spomenuti da je najveći dio donacije je bio od Bosankohercegovačke dijaspore ali i mnogih drugih nacija u Munchenu i šire.

Mojoj suprugi i meni, a i svim donatorima je bilo bitno da naša pomoć stigne tamo gdje je potrebna, izbjeglicama direktno u ruke. Velikim zalaganjem i ličnom dostavom smo uspjeli da ispoštujemo obećanje prema ljudima koji su dali svoj novac, vrijeme i trud kako bi akcija bila uspješna – za kraj je izjavio Hajrudin Jusić.

Treba spomenuti da je lično uručeno oko 850 paketa izbjeglicama u kampu “Lipa”, a oko 150 paketa je predano u porodični izbjeglički kamp “Borići” u kojima su smještene porodice sa djecom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se