14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Dezinfekcioni tuneli štetni po zdravlje ljudi? Grad Bihać planira postaviti tri tunela?

Na području Tuzlanskog kantona obustavljena je upotreba tunela za dezinfekciju jer još uvijek nije utvrđeno da li su i u kojoj mjeri štetni po zdravlje ljudi.

Ispred zdravstvenih i javnih ustanova u FBiH nedavno su postavljeni tuneli za dezinfekciju koje su proizveli domaći privrednici, s ciljem smanjenja mogućnosti prodora koronavirusa. Ali, zbog činjenice da još uvijek nije utvrđen način njihovog djelovanja na ljudski organizam, ovi uređaji su trenutno povučeni iz upotrebe.

“Tu postoje dva problema, a prvi se odnosi na to da oni rade na električni pogon i s pojavom kiše i vlažnih uslova, ne daj Bože, može se doći u situaciju da se nekome nanese šteta po zdravlje s letalnim ishodom. Drugi i možda veći problem je koje dezinfekciono sredstvo koristiti, jer ti dezinficijensi dolaze u kontakt sa sluznicom oka, nosom i usnom šupljinom”, kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Kako je dodala, ti dezinficijensi ulaze u organizam i zadržavaju se u koži, a njihovo dejstvo na ljudsko zdravlje je upitno.

“Mogli bismo doći u situaciju da se neko otruje, jer svaki lijek u medicini je otrov, pa i dezinfekciono sredstvo u zavisnosti od toga kako se primjenjuje”, naglasila je Čolić.
Svoj zvaničan stav o upotrebi tunela za dezinfekciju trebao bi dati Federalni krizni štab Ministarstva zdravstva.

Podsjećamo, Grad Bihać je danas postavio prvi od tri dezinfekciona tunela koji će biti na usluzi građanima Bihaća.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe