17.6 C
Bihać
Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022

Devet godina od smrti Nijaza Durakovića: Bio je veliki intelektualac i ljudina

IZVORavaz.ba

Na današnji dan navršava se devet godina od smrti prof. dr. Nijaza Durakovića, prvog predsjednika SDP-a BiH i ratnog člana Predsjedništva RBiH.

Duraković je rođen u Stocu 1949. godine, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studij sociologije završio je 1971., magistrirao 1975., dok je 1979. godine doktorirao.

Objavio je 16 knjiga i više od 200 studija i istraživačkih radova. Obnašao je funkcije predsjednika SKBiH, predsjednika SKBiH – SDP, predsjednika SDP-a BiH.

Osim toga, predavao je i na Fakultetu političkih nauka na predmetima “Uporedni politički sistemi” i “Međunarodni odnosi”.

Njegov bliski saradnik i prijatelj Nijaz Skenderagić povodom ove godišnjice na Facebooku je naveo da je Duraković bio veliki intelektualac i ljudina.

Šahovski klub Sarajevo u saradnji sa Fakultetom političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu u nedjelju, 31. januara, organizuje 8. memorijalni šahovski turnir “Akademik Prof. Dr. Nijaz Duraković”.

Turnir se igra u znak sjećana na dugogodišnjeg profesora FPN-a i istaknutog društveno-političkog radnika, koji je svojim djelovanjem zadužio i Grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u cjelini.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se