Detalji zločina: Kako je ubijen migrant Osama usred Sarajeva

IZVORavaz.ba

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je održana sjednica na kojoj je razmatran prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora dvojici Marokanaca Jasinu Salihu (Yassine Salih) (22) i Muhamedu Adliju (Muhamed Adli) (30) osumnjičenima za ubistvo migranta 5. novembra u sarajevskom naselju Buča Potok.

Tužilaštvo je u pismenoj formi poslalo prijedlog, a niko od tužilaca se nije pojavio na sjednici. Prijevode na arapski jezik dobila su i dvojica osumnjičenih.

Negirao umiješanost u ubistvo
Kako se moglo saznati, Tužilaštvo sumnjiči Marokance da su u saizvršilaštvu usmrtili migranta ispred pekare u ulici Adema Buče. Nakon svađe i naguravanja, jedan od njih dvojice, navodi se u prijedlogu, nožem je ubo migranta u srce usljed čega je preminuo na licu mjesta.

Dovođenje Muhameda Adlija

Sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović koji zastupa Jasina, zatražio je da se prijedlog za pritvor odbije obrazloživši zašto nema ni osnovane sumnje da je ovaj Marokanac ubio migranta.

Sutkinji Indiri Jahić, uz pomoć prevoditeljice, kratko se obratio i Jasin Salihu koji je negirao umiješanost u ubistvo.

 Želim izjaviti da sam oštećenog ostavio ispred pekare i da sam sa vratio kući. Da sam išta počinio ne bih ostao u BiH, već bih do sada pobjegao – kazao je Jasin kojeg je policija zajedno s Muhamedom u petak uhapsila u Cazinu.

Branilac Muhameda Adlija, advokat Omar Mehmedbašić bio je kratak.

– Časni sude, odbrana je sigurna da će moj branjenik u toku dalje istrage dobiti status svjedoka. Znamo da je istraga komplikovana jer se radi o stranim državljanima koji su nama svi slični jer ih teško razlikujemo, ali sam uvjeren da će istraga potvrditi ono što kaže moj branjenik, a to je da nema veze s ovim krivičnim djelom, pa predlažem da se pusti na slobodu – rekao je advokat Mehmedbašić.

Ono što je Mehmedmašić najavio, Marokanac Muhamed Adli je obrazložio. Za ubijenog migranta, kojeg su poznavali on i Jasin, rekao je da se zove Osama.

Spavao u ruševnoj kući

Muhamed je rekao da je u vrijeme kada je Osama ubijen ispred pekare, bio u kući, ruševnom objektu u Buča Potoku, i spavao.

– Jasin, Osama, ja i Velid Alžirac koji je boravio s nama u kući, bili smo kod benzinske pumpe. Ja sam nasuo vode i vratio se kući. Ubrzo je došao Velid koji mi je rekao da su Jasin i Osama ostali ispred pekare. Jasin je došao kući nakon tri ili četiri sata – izjavio je Adli.

Obojica Marokanaca rođeni su u Kazablanki, te imaju samo završenu osnovnu školu. Potvrdili su da su prije godinu ilegalno ušli u BiH preko Crne Gore te da nemaju ličnih dokumenata.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe