19.4 C
Bihać
Srijeda, 28 Septembra, 2022

Deset godina od smrti Nisveta Džanke: Čovjek koji se rukovao sa cijelom BiH

Deset godina je prošlo od kako je, 30. maja 2012. godine, odjeknula vijest da je umro Nisvet Džanko, legendarni bh. novinar i voditelj serijala Pozitivna geografija.

Njemu je 19. maja te 2012. godine urađena transplantacija jetre, nakon čega se, kako je tada javljano, oporavljao, a ljekari su bili zadovoljni „uspjehom operacije“.

Organizam je dobro primio novi organ. Međutim, ljekari se nisu mogli izboriti sa infekcijama i vodom u plućima, koje su se pojavile u postoperativnom periodu. Krenulo je po zlu…

Umro je u UKC Tuzla od embolije pluća.

Svi su ga voljeli

Džanku su svi voljeli. Ustanovljena je i nagrada koja nosi njegovo ime. Iako je bio izuzetan autor, majstor pisane riječi, čiji tekstovi, a posebno kratke filmske kritike u “Danima”, su se s radošću čitali, šira publika u našoj zemlji i regiji posebno ga pamti po serijalu Pozitivna geografija.

Kad je dernek…

Kada na završnici jedne od sezona Geografije okupio sve moguće i nemoguće likove koji su prodefilirali njegovim serijalom, a gdje drugo nego kod Fehre u Travniku, prisutni su, pored svih ostalih šejtanluka, zapalili i vanjski WC.

“Kad je dernek, nek i hala gori”…

A Džanko se vozio na motoru dvosjedu, gdje je umjesto drugo sjedišta bila ni manje ni više do kada sa sve rogovima! Nastala je tako čuvena fotografija koju je, čini mi se, snimio Dženad Dreković.

Ako to nije prava Bosna, ja vala ne znam šta je…

Nisvetov nekadašnji kolega u magazinu “Dani” i aktuelni zastupnik u Parlamentu FBiH, Amer Obradović o Nisvetu je zapisao.

“Za njega je Arnold Schwarzenegger u Treminatoru 3 bio “Star a gologuz”, a Nea Andersona iz Matrixa je zvao “Neo: sam Safete”… Kad su postavili spomenik, ovako je opisao dolazak Bruce Leeja iz San Francisca u Mostar: „Došao je tiho: Akšam. Pljuštale su čuvene mostarske kiše kada je iskoračio iz autobusa Bregavatransa. Kabanicu na glavu i ulicom Braće Fejića pravac do Starog mosta. Inkognito, dakako. Odmah se za svaki slučaj učipio i kupio dupljak novog CD-a od Burhana”. “Ne postoji smrt. Postoji samo promjena svjetova”, Indijanski poglavica iz plemena Suquamish”, zapisao je Obradović.

On je povodom 10. Godišnjice Nisvetovog odlaska, također, zapisao:

“Na današnji dan 2012. otišao je jedan od najdražih ljudi. Radio sam i družio se sa rahmetli Nisvetom. Rekao je jednom: “Imam osjećaj da sam se sa svakim čovjekom u našoj zemlji rukovao”, a ja mislim je stisak njegove džinovske ruke toliko bio ljudski da bi mogao obaviti čitavu planetu. Rahmet mu duši”.

Insan u kariranoj košulji

Džanku pamte ga i po čuvenoj kariranoj košulji. Bio je orginalan u svakom smislu.

Dokaz je i njegov CV koji se godinama dijeli na društvenim mrežama, a u njemu – ako ko još nije pročitao – piše:

Ja, Nisvet (Sulejmana) Džanko, rođen sam krajem septembra 1963. godine. Dakle, u prvoj dekadi horoskopskog znaka Vaga, u vrijeme kada kiša nije prestajala padati 27 dana. Barem ne kod nas u Foči, gdje sam prohodao, sve sa šlaufom u pričuvi od straha da me Drina ne odnese. A znala je Drina pobudaliti tako dobro da je i Ćehotinu vraćala u rikverc.

Vode se bojao nisam, te sam upisao i završio gimnaziju “Dr. Simo Milošević“, koja se nalazila na sastavcima Ćehotine u Drinu. Studij Geografije sam završio na PMF-u u Sarajevu. Prvi tekst objavio u studentskom časopisu Walter, tamo još 1987. godine. Rat proveo u Tuzli. Bio vojnik na liniji i pisao u novinama različitim. Što je bitno upoznao mentalitet tuzlanske nahije. A to nije malo.

Poslije rata vraćam se u Sarajevo. Pišem za novine i radim sa Jasminom Durakovićem na televizijskom serijalu “Čekajući 2001“.

U taj vakat se znalo desiti da me pozovu da odigram koju sporednu filmsku ulogu, što sam rado prihvatao za stoju na dan.

Danas me malo stid tih glumačkih angažmana. Ali stoja je u taj vakat bila golema, a dijete malo. Onda se desila “Pozitivna geografija“, televizijski serijal na kome sam poderao jednu deceniju svog života, a ko ne zna o čemu se tu radi onda je vala sigurno ignorant ili neko sa Fidžija. Jeste malo ova priča prepotentna, ali kada napraviš 284 emisije i neko ti traži da se izjasniš ko si i šta si onda ti od njega tražiš da ti iz pridžepka izvuče barem Oskara. A on ga nema.

Poenta: O, Vi , kod kojih apliciram za ovaj projekat – ne dajte se zbuniti. Rekli ste šta Vam treba i dobićete to što tražite i za čim žudite.

Nisvet Džanko

Komada: 1

Metara: 2

Broj cipela: 48

Vakcinisan : 3x

U školi: Nije propadao

Vojska: Nijedna ga promašila nije

U kino išao redovno: od 4, 6, 8, 10 – kad je bilo.

Stanje organizma: Nije oronuo

P.S. Pri kuvetu i pri pameti.

Neka je rahmet i slava dragom Nisvetu Džanki, dobrom čovjeku Bosne i istinskom velikanu bh. novinarstva.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se