13.1 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Dedić: Ne prijeti nam nestašica hrane i neće biti blokada u razmjeni robe u regionu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, koji je bio sudionik ove konferencije, kazao je za Klix.ba da je dobio čvrsta uvjerenja kolega da neće biti nikakvih blokada u razmjeni robe te da neće biti uvođenja nikakvih carinskih barijera među našim državama.

“Veoma je bitno da imamo dobru saradnju sa susjedima, između ostalih, zbog obima trgovinske razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Mi ćemo dakle nastaviti neometano izvoziti viškove našeg mlijeka i mlječnih proizvoda, pilećeg mesa, soli i drugih proizvoda, a istovremeno moći ćemo i dalje uvoziti pšenicu ili šećer. Na tragu ovog dogovora bitno je još jednom naglasiti da nam ne prijeti nestašica hrane”, kazao je Dedić.

Također, kaže, dogovorili su da će redovno komunicirati i razmjenjivati potrebne informacije.

“Ovdje moram ponoviti da je dugoročno ipak ključno da dobro pripremimo i proljetnu i jesensku sjetvu kako bismo što manje ovisili o uvozu. To je suština mjera podrške poljoprivredi koje sam predstavio javnosti prije dvije sedmice. Njihova realizacija je trenutno u toku. Na prošloj sjednici Vlade FBiH usvojene su izmjene Programa poticaja. Sutra će biti raspisan javni poziv za općine i gradove jer će poljoprivrednici novac za sjetvu dobijati preko lokalnih administracija. Već iz preliminarnih podataka vidljivo je da ćemo postići naš cilj, odnosno da će obrađenih površina biti ove godine znatno više nego što ih je bilo 2019. U proljetnoj sjetvi prošle godine je podršku Ministarstva koristilo blizu 3200 ljudi, ove godine će ih biti više od deset hiljada”, kazao je Dedić.

Kako velika većina budžeta za poljoprivredu ide u poticaje za mlijeko, dodaje on, svih ovih godina često smo slušali primjedbe da previše ulažemo u mljekarstvo.

“Međutim, danas vidimo da ova politika donosi rezultate. Da se danas zatvore granice i stane uvoz mlijeka imali bismo ga dovoljno za potrebe domaćeg stanovništva. Naravno da ćemo održati taj naš strateški pravac, ali mislim da je bitno da ćemo više ulagati i u biljnu proizvodnju i da za to imamo podršku svih nivoa vlasti, poljoprivrednika, ali i razumijevanje javnosti. Još jedna bitna poruka poljoprivrednicima bit će i Rebalans budžeta za 2020. Zbog ekonomske situacije Vlada se opredijelila za mnoge rezove, međutim dogovoreno je da ovi rezovi neće obuhvatiti budžet za poljoprivredu i da će sve planirane isplate ostati na nivou predviđenom Programom”, naglasio je Dedić.

Izvor: klix.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe