3.3 C
Bihać
Četvrtak, 1 Decembra, 2022

Danska razvija digitalni korona-pasoš, u upotrebi će biti za tri mjeseca

Vlada Danske saopćila je danas da u saradnji sa kompanijama radi na razvoju digitalnog pasoša koji bi pokazao je li osoba vakcinisana protiv koronavirusa.

IZVORklix.ba

Danski ministar finansija Morten Boedskov izjavio je na konferenciji za medije da će za dva do tri mjeseca digitalni korona-pasoš biti spreman za upotrebu.

“Od ključnog je značaja da se restartira društvo Danske, tako da poduzeća mogu nastaviti svoje aktivnosti. Mnoge danske kompanije su globalne kompanije sa tržištem u cijelom svijetu”, dodao je Boedskov.

Vlada lijevog centra u Kopenhagenu se nada da će pasoš biti prvi korak u povratak normalnom funkcionisanju sistema.

“To će biti dodatni pasoš koji ćete moći da imate na mobilnom telefonu, sa dokumentacijom o vakcinaciji. Mi smo među prvima u svijetu koji će to imati i možemo ga pokazati ostatku svijeta. Apsolutno je presudno za nas ponovno pokrenuti dansko društvo kako bi se kompanije mogle vratiti na pravi put”, rekao je Bodskov.

Švedska, koju je Covid-19 pogodio daleko teže od drugih skandinavskih susjeda, od subote će od bilo kojeg stranca koji želi preći državnu granicu zahtijevati negativan rezultat testa u proteklih 48 sati.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe