20.1 C
Bihać
Utorak, 26 Septembra, 2023

Danas u Bihaću održan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona

Danas je u Bihaću održan sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK, na kojem je analizirana je aktualna situacija uzrokovana pojačanim prilivom migranata, te rizici pogoršanja sigurnosne i epidimiološke situacije u ovom dijelu BiH.

Mustafa Ružnić, premijer USK i predsjednik Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK informisao je na ovom sastanku, kojem je bio prisutan i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, da vlasti Kantona i lokalne uprave još uvijek nemaju zvanične odgovore nadležnih državnih institucija na upite upućene nakon saznanja da je u sklopu kampa za prihvat migranta Lipa kod Bihaća dio prostora prenamijenjen za pritvorsku jedinicu odnosno detencijski prostor za ograničavanje slobode kretanja osoba, koje traže međunarodnu zaštitu i drugih stranaca, te da je značajno povećan prihvat migranata kroz proces readmisije sa Republikom Hrvatskom.

Premijer Ružnić zatražio je zvaničan odgovor i informacije od Ministarstva sigurnosti BiH i Službe za poslove sa strancima koji su preuzeli upravljanje kampom Lipa.Prema informacijama Uprave za policijske poslove MUP-a USK 559 migranata je upućeno na područje Bihaća kroz proces readmisije samo u posljednje dvije sedmice, što je značajno povećanje u poređenju sa 2021. godinom kada je readmisijom prihvaćeno ukupno 21 osoba a tokom cijele prošle godine ukupno 276 osoba.

Ono što posebno zabrinjava članove Operativne grupe jest prenamjena dijela prostora centra za prihvat migranata na lokaciji Lipa u pritvorsku jedinicu. Pritvorska jedinica još uvijek nije stavljena u funkciju a stav je Operativne grupe da taj projekat finansiran sredstvima EU, bez saznanja lokalnih vlasti, ne smije biti stavljen u konačnu upotrebu tim prije jer u pritvorska jedinica nikad nije nije bila u planovima izgradnje ovog kampa.

Na sastanku je konstatirano ponovno stvaranje divljih kampova na području grada Bihaća u napuštenim objektima u gradskoj zoni te je neophodno, radi osiguranja zdravstveno – epidemiološke i sigurnosne situacije, da Služba za poslove sa strancima organizuje izmještanje migranata isključivo unutar kapaciteta u kampu Lipa koji je u tu svrhu i izgrađen uz saglasnost i sufinasiranje gradskih i kantonalnih vlasti.

U skladu s ovim Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK donijela je slijedeće zaključke:

– Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom zadužuje
Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima, hitno zatvori improvizovane kampove na području grada Bihaća i zatečene migrante uputi u organizovani smještaj u centru Lipa.

– Zadužuje se Kantonalna uprava za inspekcijske poslove da, u saradnji sa nadležnim službama Gradske uprave Bihać, izvrše uvid u stanje na terenu centra Lipa, izgrađenog na zemljištu u vlasništvu Grada Bihaća zbog nedozvoljene prenamjene prostora sportskog terena u pritvorsku jedinicu.

– Traži se od Službe za poslove sa strancima i Ministarstva sigurnosti VM BiH zvanična informacija o procesima readmisije migranata kao i uspostava mehanizma kontrole prihvata migranata u raspoložive smještajne kapacitete na području BiH.

– Traži se od Ministarstva sigurnosti da zabrani izgradnju pritvorske jedinice u okviru centra za prihvat migranata na lokaciji Lipa.

-Traži se od Službe za poslove sa strancima da koordinira prihvat migranata vraćenih u BiH iz Hrvatske readmisijom kao i migranata prisilno odvraćenih na područje USK bez poštivanja procedura zvanične readmisije.

– Upućuje se poziv predstavnicima Ministarstva sigurnosti, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice da hitno organizuju zajednički sastanak u Bihaću sa predstavnicima kantonalne vlasti kako bi se izbjegli rizici stvaranja kriznih situacija na području USK i koordiniralo buduće djelovanje u vezi s prilivom ilegalnih migranata i modelima njihovog zakonskog i humanog prihvata i tretmana unutar raspoloživih kapaciteta i uz istovremeno garantovanje sigurnosti i prava građana BiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe