Danas stiže prvi kontigent vakcina iz EU

IZVORavaz.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenber) danas će na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu izvršiti primopredaju prvog kontingenta vakcina protiv koronavirusa iz EU.

Bosna i Hercegovina bi putem ovog evropskog mehanizma u prvom kontingentu nabavke trebala dobiti 10.530 Pfizerovih vakcina.

Evropski komesar za susjedstvo proširenje Oliver Varhelji je naglasio kako donacijama vakcina Evropska unija šalje poruku podrške svim državama zapadnog Balkana, uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou.

Ranije je iz Ministarstva vanjskih poslova Austrije najavljeno da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu najavljena je upravo u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe