7.2 C
Bihać
Subota, 26 Novembra, 2022

DAN RIJEKE UNE: Čestitka Ministra za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK

Povodom dana rijeke Une koji se obilježava svake godine 17. maja, ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić, čestita ovaj dan svim građanima a posebno onima koji žive na obalama jedne od najljepših rijeka – Uni.

Rijeka koja je svojom ljepotom i netaknutom prirodom prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta, jedinstvena je i po tome što je vječita smaragdna inspiracija i nadahnuće slikarima, književnicima, putopisacima, fotografima.

Skender Kulenović, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih književnika, putujući kao dječak iz rodnog Bosanskog Petrovca prema Bihaću, u svom prvom susretu sa Unom zapisao je: “Malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem”.

Jedna je od rijetkih, a možda i jedina rijeka na svijetu, kojoj su njeni žitelji kojima cijelim svojim tokom daje život protičući kroz njihove gradove i naselja, od silne ljubavi i brige da ostane lijepa i čista, odredili dan koji slave kao njen rođendan.

Stoga, još jednom, čestitamo Vam dan kraljice svih rijeka 17. maj – Dan rijeke Une!

S poštovanjem,

M I N I S T A R

Adnan Alagić, dipl.ing.građ.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

[td_block_social_counter style="style8 td-social-boxed td-social-font-icons" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM4IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" block_template_id="td_block_template_8" f_header_font_family="712" f_header_font_transform="uppercase" f_header_font_weight="500" f_header_font_size="17" border_color="#dd3333" manual_count_facebook="58466" manual_count_twitter="8496" facebook="1" twitter="1" youtube="1" manual_count_youtube="1287"]