Dan kada je Grbavica vraćena svom Sarajevu: Snimci povratka uplakanih građana obišli su svijet

IZVORklix.ba

Nakon četiri godine agresorske okupacije, na današnji dan prije tačno 27 godina, 17. marta 1996. naselje Grbavice je vraćeno tamo gdje je uvijek i pripadalo, svom Sarajevu.

Naselje Grbavica je bilo četiri godine pod okupacijom Vojske Republike Srpske, a pripadnici raznih paravojnih formacija su zajedno sa vojnicima VRS provodili brojne ratne zločine. Posebnu ulogu je imao “Monstrum s Grbavice” Veselin Vlahović Batko koji je pravomoćno osuđen na 46 godina zatvora.

Dejtonskim sporazumom je dogovoreno da sva sarajevska naselja i općine pređu pod kontrolu FBiH, te je predviđeno da se svim Srbima garantuje sigurnost, kao i da svi mogu ostati u svojim domovima bez bojazni da će njihova imovina i životi biti ugroženi.

Ipak, zbog pritiska tadašnjeg srpskog vodstva i strahovite propagande Srpske radio televizije, brojni Srbi nastanjeni na području Grbavice su napustili svoje domove. Organizovani su posebni odredi zastrašivanja, koji su prisilno istjerivali one koji su htjeli ostati na Grbavici.

Napuštajući Grbavicu pojedini stanari ali i pripadnici SDS-ovih paravojnih odreda su uništavali i palili stanove i druge objekte društvenog značaja.

Na Grbavicu je 19. marta 1996. ušlo 100 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, tačnije 67 Bošnjaka, 20 Srba i 13 Hrvata. Zajedno s pripadnicima IPTF-a bili su prvi koji su ušli u ovo sarajevsko naselje.

Slike uplakanih građana koji se vraćaju na svoju Grbavicu su obišle svijet, a ovim činom je i de facto okončan proces reintegracije sarajevskih naselja koja su ponovo postala dio cjelovitog grada Sarajeva.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe