Dačić najavio da bi Srbija mogla uvesti sankcije Rusiji, ali pod jednim uslovom

IZVORklix.ba

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je kako je od početka rata u Ukrajini stajalište Srbije isto i da on jučer nije rekao ništa novo kada je izjavio da je Srbija ostavila otvorenu mogućnost uvođenja sankcija Rusiji.

Dačić je rekao da će Srbija uvesti sankcije Ruskoj Federaciji ukoliko njeni građani budu trpili nepopravljivu štetu, odnosno ukoliko bude dodatnih pritisaka.

Kaže da do sada nije bilo potrebe da se sankcije razmatraju niti donose.

Prema njegovim riječima, trgovinska razmjena Srbije s Rusijom nikad nije bila velika, dvije do tri milijarde dolara, a od toga je mahom riječ o uvozu energenata iz Rusije.

Dačić je također istakao da one zemlje koje su uvele sankcije Rusiji sada imaju veću trgovinsku razmjenu s tom zemljom nego ranije.

Šef srbijanske diplomatije rekao je da Srbija od početka podržava teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i da je uvijek glasala za takve rezolucije Ujedinjenih naroda.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić do sada se oglušio na višestruke pozive da uskladi svoju vanjsku politiku s onom EU i uvede sankcije Rusiji pravdajući to bliskim odnosima i ovisnošću o ruskim energentima.

Vučić je ipak priznao da će kad tad, morati pristati na međunarodne zahtjeve.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe