Koristan dodatak ishrani za mršanje ili samo mit?
Već je dobro poznato da je voće jedna od glavnih komponenti zdrave ishrane. Ove namirnice su nevjerovatno hranjive i prepune vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana. Voće se povezuje i s brojnim zdravstvenim prednostima, te je poznato da konzumiranje voća smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.
Međutim, voće sadrži puno prirodnih šećera, te se iz tog razloga mnogi ljudi pitaju koliko je korisno dodati voće u ishranu za mršanje. Body.ba vam u nastavku objašnjava da li je voće zapravo koristan saveznik u mršanju ili je ovo samo još jedan mit u fitness industriji:
Voće sadrži malo kalorija, a puno hranjivih sastojaka
Voće ima malo kalorija, ali puno hranjivih sastojaka poput vitamina, minerala i vlakana. Jedna velika narandža može zadovoljiti 63% vaših dnevnih potreba za vitaminom C, bitnom komponentom imunološkog zdravlja. S druge strane, srednja banana osigurava 12% kalija koji vam je potreban u danu, što pomaže u regulaciji aktivnosti vaših živaca, mišića i srca. Voće je također bogato antioksidansima, koji pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i mogu smanjiti rizik od određenih hroničnih bolesti poput raka i dijabetesa.
Budući da voće sadrži malo kalorija, uključivanje ovih namirnica u svakodnevnu ishranu vam može pomoći da smanjite svakodnevni ukupni unos kalorija. Na primjer, jedna jabuka sadrži samo 77 kalorija, a gotovo 4 grama vlakana, što je 16% preporučene dnevne količine. Konzumiranje niskokaloričnih namirnica poput voća može vam pomoći u stvaranju kalorijskog deficita koji je neophodan za mršanje.
Voće vas može zasititi
Osim što ima malo kalorija, voće je i nevjerojatno zasitno zahvaljujući sadržaju vode i vlakana. Vlakna se polako kreću vašim tijelom i povećavaju vrijeme probave, što dovodi do osjećaja sitosti. Neke studije sugerišu da vlakna također mogu dovesti do smanjenja apetita i unosa hrane. U jednom istraživanju, konzumiranje obroka bogatog vlaknima je smanjilo apetit,unos hrane i šećer u krvi kod sudionika. Povećani unos vlakana može vam pomoći u gubitku kilograma, te smanjuje rizik od debljanja.
Uz to, voće ima visok udio vode. To vam omogućuje da pojedete veliku količinu i osjećate se sito, a da istovremeno unosite vrlo malo kalorija. Konzumiranje hrane bogate vodom vam povećava osjećaj sitosti, smanjuje unos kalorija i smanjuje glad. Jabuke i narandže su namirnice koje vas najviše mogu zasititi, stoga ih definitivno vrijedi uključiti u zdrav plan ishrane.
Voće sadrži prirodne šećere
Prirodni šećeri koji se nalaze u voću uveliko se razlikuju od dodanih šećera koji se obično koriste u prerađenoj hrani. Dodani šećer povezan je s nizom mogućih zdravstvenih problema, uključujući pretilost, dijabetes i bolesti srca. Najčešće vrste dodanog šećera su dva jednostavna šećera koja se nazivaju glukoza i fruktoza. Zaslađivači poput stolnog šećera i kukuruznog sirupa s visokom fruktozom kombinacija su obje vrste.
Voće sadrži mješavinu fruktoze, glukoze i saharoze. Kada se jede u velikim količinama, fruktoza može biti štetna i može pridonijeti problemima poput pretilosti, bolesti jetre i srčanih problema. Iz tog razloga mnogi ljudi koji žele jesti manje šećera smanjuju i unos voća u ishrani, ali ovo je potpuno pogrešan pristup. Važno je razlikovati dodani šećer i prirodni šećer koji se nalazi u voću. Fruktoza je štetna samo u većim količinama, a gotovo je nemoguće pojesti toliko voća da ove količine budu štetne. Dakle sadržaj šećera u voću ne bi vam trebao predstavljati problem kada je riječ o vašem zdravlju ili gubitku kilograma.