Ako se osjećate nadutost, jedna od prvih stvari na koju biste trebali obratiti pažnju je vaša prehrana.
Povremena nadutost može biti normalna, ali česti probavni problemi mogu ukazivati na upalu, a određene namirnice mogu igrati značajnu ulogu. Prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, dodanim šećerima i natrijem može naštetiti zdravlju vaših crijeva, uzrokujući zadržavanje vode, plinove i nelagodu. Stručnjaci upozoravaju na nekoliko izbora hrane koji bi mogli pogoršati stvari.
1. Bijeli hljeb
Iako je uobičajen u mnogim domaćinstvima, bijeli hljeb može izazvati skokove šećera u krvi i doprinijeti upali. Nutricionistica i nutricionistica Krutika Nanavati objašnjava da je to proizvod napravljen od “visoko rafiniranog brašna”, koje je lišeno vlakana i hranjivih tvari.
„Hljeb od cjelovitog pšeničnog brašna je mnogo bolji izbor jer sadrži vlakna, koja pomažu da ostanete siti duže vrijeme i stabilizuju nivo šećera u krvi“, kaže Nanavati za SheFinds. Postoji nekoliko dobrih alternativa, poput kvinoje, smeđe riže i zobenih pahuljica.
2. Slani orašasti plodovi i sjemenke
Iako orašasti plodovi i sjemenke mogu imati brojne zdravstvene prednosti, slane varijante često sadrže previše natrija. “Prekomjerni unos natrija može poremetiti ravnotežu tekućine u tijelu i doprinijeti nadutosti”, kaže barijatrijski hirurg dr. Harsh Sheth.
Također dodaje da smanjenje unosa soli može pomoći u regulaciji apetita i podržati ravnotežu elektrolita, što olakšava održavanje zdrave tjelesne težine na dugi rok.
3. Slatkiši i slatkiši
Slatkiši su poznati kao nezdrav izbor, ali njihov utjecaj na probavu se često zanemaruje.
„Osim šećera, umjetnih boja i aroma, slatkiši ne sadrže masti ni proteine koji bi usporili apsorpciju šećera“, objašnjava dijetetičarka Adrienne Raimo. To dovodi do brzog porasta šećera u krvi, a zatim do naglog pada, što može uzrokovati nadutost, umor i, dugoročno gledano, inzulinsku rezistenciju. Raimo posebno izdvaja gumene bombone i slične slatkiše kao najgori izbor.