Da li je vrijeme da odete oftalmologu? 7 znakova da imate probleme s vidom

IZVORbody.ba

Naše oči nam pomažu da posmatramo svijet oko nas, stoga je izuzetno važno da ih održavamo zdravim. Pravilna ishrana i zdrav način života mogu pomoći našim očima da ostanu zdrave, međutim, ponekad i drugi faktori mogu utjecati na naš vid.

Ne želite riskirati kada je u pitanju zdravlje vaših očiju. Ako osjećate bilo kakvu vrstu nelagode ili imate probleme s vidom, možda je najbolje da posjetite oftalmologa. Stručnjak će vam pomoći i dati vam odgovore na vaša pitanja. Evo nekoliko simptoma koji vam mogu biti pokazatelj da trebate otići očnom doktoru:

Slabije vidite navečer
Noćna vožnja je vjerovatno najbolje mjerilo vašeg vida. Svima je teže da nešto vide kada je vani mrak ili kada je objekat udaljen. Rješenje ovog problema je jednostavno poput nove dioptrije, ali ovo može biti i znak ozbiljnijih problema poput katarakte. Oftalmolog će procijeniti vaš noćni vid i odrediti koji je najbolji plan liječenja.

Crvene oči
Crvene oči mogu biti vrlo komplikovane i opasne. Ovo se povezuje uz različita stanja, uključujući konjunktivitis, alergije ili glaukom. Najbolje bi bilo da posjetite vašeg porodičnog doktora ako primijetite ovaj simptom. Ako i nakon 24 sata imate ovaj problem, onda je vrijeme za posjetu oftalmologa.

Osjetljivi ste na svjetlost
Osjetljivost na svjetlost je obično uzrokovana nekom vrstom upale u oku. Problem bi mogao biti u rožnici – tankom prozirnom sloju koji prekriva vašu zjenicu. Šta god da je uzrok, trebali biste ga brzo riješiti, jer neki od uzroka mogu izazvati i ožiljke, koji u nekim slučajevima mogu biti trajni.

Zamagljen vid i problem fokusiranja na predmete
Postoje različita objašnjenja zašto biste mogli imati ove nagle promjene vida, tako da je ključno da vaš doktor obavi kompletan pregled kako bi se utvrdilo tačno šta je problem. Možda vam oftalmolog prepiše kapi za oči ili pilule, a ponekad su potrebni i operativni zahvati ako je stanje ozbiljnije. Držite se jednostavnih pravila, te ako osjetite bilo kakvu promjenu u kvaliteti vida, znajte da je pravo vrijeme da se zakažete kod oftalmologa.

Bol u očima
Ako osjećate bol u očima, nikako nemojte čekati da vam postane bolje. Bol u očima nikada nije normalna. Na primjer, akutni glaukom uzrokuje jake bolove, te vam može uzrokovati sljepilo na nekoliko dana. Ovo se smatra hitnim medicinskim slučajem, a ako imate simptome poput glavobolje, mučnine i povraćanja onda je odlazak doktoru neophodan. Češći uzroci bolova u očima mogu biti infekcija, iritacija zbog stranog predmeta, izgrebana rožnica, suhe oči, alergije, glavobolje ili upale iz različitih razloga. Dakle, čak i ako vas oko samo malo muči, pametno je barem nazvati oftalmologa.

Česte glavobolje
Postoji niz stvari koje mogu uzrokovati glavobolju, ali zdravlje očiju sigurno može doprinijeti tome. Možda imate naprezanje očiju ili vam je potrebna nova dioptrija. Stanje može biti i ozbiljnije. Ako često imate glavobolje, oftalmolog vam može pomoći da brže shvatite šta je uzrok.

Vidite mrlje ili bljeskove
Mrlje ili bljeskovi mogu biti normalni, ali ponekad mogu biti i simptomi nečega ozbiljnijeg. Vaša mrežnica može biti rastrgana ili krvariti, što uzrokuje male mrlje ili bljeskove koje vidite. Ako imate ovaj simptom, savjetujemo vam da što prije pozovete oftalmologa.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe