Da li je moguće preko odjeće i obuće biti zaražen koronavirusom?

IZVORbody.ba

Iako je poznato kako se prenosi koronavirus i koji su simptomi koronavirusa, neke informacije o ovom virusu i dalje su nepoznate, stoga znanstvenici iz dana u dan brojnim istraživanjima traže nove spoznaje.

Covid-19 se, poput gripe, prenosi kapljičnim putem. Većina oboljelih se zarazila direktnim kontaktom s drugom zaraženom osobom. Međutim, poznato je i to da koronavirus može preživjeti na različitim površinama izvan ljudskog tijela. Stručnjaci pretpostavljaju da virus može preživjeti izvan ljudskog tijela od tek nekoliko sati pa sve do nekoliko dana, što naravno ovisi o materijalu površine.

Koronavirus i odjeća
Iako materijali poput metala i plastike mogu virusu omogućiti preživljavanje od 2 do 3 dana, odjeća se ne smatra materijalom koji pogoduje njegovu preživljavanju. Stručnjaci ipak ističu nekoliko situacija u kojima bi bilo dobro da nošenu odjeću operete odmah nakon povratka kući: Ako se brinete o oboljeloj osobi ili se nalazite u blizini zaraženih, pranje odjeće je važan dio prevencije. Ovo se posebno odnosi na osobe poput zdravstvenih radnika. Odlazak u trgovinu možda nije situacija tokom koje ćete se samo tako zaraziti, međutim ako niste uspjeli držati dovoljnu udaljenost od drugih kupaca ili osoblja ili ako je neko kašljao u neposrednoj blizini, bilo bi dobro da nošenu odjeću odmah operete na što višoj temperaturi. Ono važnije od pranja odjeće, osim održavanja socijalne distance, je redovito pranje ruku, izbjegavanje diranja lica nečistim rukama, kao i dezinfekcija često korištenih predmeta poput ključeva, mobitela i kvake.

Koronavirus i cipele
Obuća je pak, po svojoj prirodi, znatno prljavija od odjeće i zbog toga je veća vjerovatnost da se na cipelama u dom mogu unijeti bakterije i virusi. Nedavno istraživanje koje je objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, otkrilo je da koronavirus može preživjeti na potplatama cipela. Čak je polovica testiranih uzoraka bila pozitivna na Covid-19. Ipak, stručnjaci smatraju da cipele u većini slučajeva nisu izbor prenošenja koronavirusa. Razlog tome je što većina ljudi cipele izuva prilikom ulaska u kuću. Unatoč tome, savjetuje se da cipele ipak dezinficirate izvan kuće prilikom povratka iz trgovine. Bez obzira na to što ne postoje dokazi o zarazi koronavirusom putem odjeće i obuće, ipak treba biti na oprezu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe