17.3 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Da li BiH ima kapacitet da zbog koronavirusa odgodi plaćanje poreza i doprinosa?

IZVORklix.ba

Kako portal Klix.ba saznaje, sljedeća sjednica Vlade FBiH tretirat će set mjera kojima bi se olakšalo poslovanje privrednih subjekata u ovom teškom periodu. Vlada u susjednoj Hrvatskoj već je započela set mjera kojima se odgađa plaćanje poreza i doprinosa, a premijer Plenković nekoliko je puta ponovio kako je stanje budžeta takvo da to može podnijeti.

Gledajući mjere koje poslodavci predlažu u našoj zemlji, pravo je pitanje da li bi i javne finansije kod nas to mogle podnijeti, konkretno da li bi isplata penzija ili plate u javnom sektoru, odnosno usluge koje on nudi, patile ukoliko bi poslovni sektor dobio odgodu plaćanja poreza i doprinosa.

Iz Federalnog zavoda za Penzijsko-invalidsko osiguranje za Klix.ba su kazali kako je prelaskom isplate preko jedinstvenog računa trezora, dinamika isplate penzija postala pitanje u nadležnosti Vlade.

“Ono što možemo reći jeste da je FZPIO na početku godine Trezoru prebacio dotad ostvarene viškove sredstava, u iznosu od oko 42 miliona KM, i taj iznos se (uzimajući u obzir da se dio penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima finansira iz poreznih sredstava, a ne doprinosa) nije smanjio u ova dva i po mjeseca”, kazali su te naveli da pitanje šta će biti s daljnjom dinamikom naplate doprinosa i poreza nisu mjerodavni prognozirati – “za sada je stanje uredno, a prognoze ne bismo davali”.

Kako naš portal saznaje, odgode plaćanja poreza i doprinosa su u trenutnoj poziciji nerealne, a razmatraju se druga rješenja. Jedno od njih je uspostava tzv. kompenzacijskog fonda koji bi tretirao strateška preduzeća, banke i FZPIO, a moguće su i zakonske izmjene koje tretiraju bolovanje radnika.

Dosad najavljene mjere skoro isključivo tretiraju obrtnike. Samo za isplatu penzija u Federaciji BiH za jedan mjesec potrebno je osigurati oko 185 miliona KM.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe