Čuvajte mentalno zdravlje i ne dozvolite da vas fizička distanca udalji od ljudi

Veliki broj građana se usred pandemije našao i u egzistencialnoj krizi. Gubitak posla, smanjenje plate, neizvjesna budućnost biznisa

BIH, 10. oktobra – Danas se obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja. Za psihijatre, psihologe pandemija je donijela pune ruke posla. Sve je više onih koji se obraćaju za stručnu pomoć. I dok broj osoba koji se suočavaju s problemima raste, širom svijeta postoje problemi u pružanju podrške mentalno oboljelim. Pokazalo je to istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi N1.

Period potpune izolacije, zabrana izlaska za starije i one najmlađe, ograničen pristup zdravstvenom sistemu, nemo, pregućnost odlaska u svakodnevnu kupovinu, na koncu strah za živote bližnjih, pritisak je koji je svaki pojedinac osjetio.

“Hoćemo li sebe zaraziti, i zaraziti druge. Osjećali smo veliku izolaciju, kao i svi u svijetu. Kada kažu ne smijete ispod 18 i iznad 65 izlaziti van. To je bilo svima teško”, Zdenka Šutalo, član Menssana centra.

Veliki broj građana se usred pandemije našao i u egzistencialnoj krizi. Gubitak posla, smanjenje plate, neizvjesna budućnost biznisa.

“Primjetili smo da ima veliki broj novih ljudi, ljudi koji do sada nisu bili u sistemu mentalnog zdravlja, koji se prvi put javljaju psihologu, psihijatru, profesionalcima zbog porasta anksioznosti, straha nelagode. Najčešće se javlja spektar anksioznih poremećaja”, kazala je Tihana Majstorović, psiholog u Menssani.

Poseban pritisak je na oboljelim od Covida 19.

“Oni dosta pate od posljedica stigmatizacije, u smislu da je okolina agresivno reagovala na njih, kao da su oni krivi za to, kao da su ostali zarazni”, dodala je Majstorović.

Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju, pristup sistemima mentalnog zdravlja, širom svijeta je pod pritiskom. S jedne strane rad im je ograničen, a broj korisnika uvećan.

“Rezultati su poražavajući, od 130 zemalja članica koje su popunile naš upitnik, 93% je naznačilo da postoje veliki problemi pri pružanju zdravstvenih usluga ljudima koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem”, kazao je Tarik Jašarević, portparol SZO.

Preporuke su, čuvajte svoje mentalno zdravlje jednako kao i fizičko i ne dozvolite da vas fizička distanca udalji od ljudi.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe