1.7 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Cure detalji hapšenja: Reketaše Borisa, Elvira, Milorada… prijavili iz Ambasade

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su akciji kodnog naziva “Brend” uhapsili šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i primanje dara i drugih oblika koristi.

Prema tvrdnjama izvora bliskog istrazi, prvoosumnjičeni je šef Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja u Regionalnom centru UIO-a u Tuzli Boris Filipović, a pored njega, uhapšeni su i njemu podređeni službenici Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić.

“Pretreseni su stambeni objekti, poslovni prostori i vozila na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima”, potvrdio je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Akcija “Brend” / Službenici UIO “pali” zbog Kineza kojeg su pokušali reketirati!

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je na području Tuzle, po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, provedena akcija protiv šest osumnjičenih službenika UIO-a BiH.

“Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni koji su zaposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja, počinili koruptivna krivična djela tako što su primali darove ili druge oblike koristi da ne bi preduzeli službene radnje koje su morali preduzeti radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza robe na područje BiH”, navedeno je u saopštenju.

Pored službenika SIPA-e, u višemjesečnu akciju usmjerenu na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, bili su uključeni i pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, ali i samog UIO-a.

“U akciji u kojoj su korišćene posebne istražne radnje, osumnjičeni su zadokumentovani kako su od strane uvoznika tekstila i druge robe, kao i trgovaca sa pijace Arizona, počašćeni novcem, ulaznicama za utakmice, putovanjima, mobilnim telefonima i raznom drugom tehničkom robom”, tvrdi izvor blizak istrazi, prenosi Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, tokom primjene posebnih istražnih radnji, službeni automobili koje su koristili uhapšeni, opremljeni su audioopremom i videokamerama za tajno praćenje i snimanje.

“Tokom primjene posebnih istražnih radnji, dokazano je i izdvajanje sredstava za pojedine političke partije, kao i nezakonita konekcija pojedinaca s obavještajnim službama nekih susjednih zemalja. Uhapšeni se sumnjiče za reketiranje uvoznika tekstila, prije svega iz Kine, a cijela akcija je i počela kada je ataše kineske Ambasade prijavio reketiranje uvoznika robe iz Kine”, tvrdi isti izvor.

On kaže da je upravo ataše dao registarske tablice automobila za koje je tvrdio da su ih vozili reketaši, nakon čega je ustanovljeno da se radi o vozilima Grupe za suzbijanje krijumčarenja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe