4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Čudo ljubavi i vantjelesna oplodnja: Put do roditeljstva uz pomoć napredne medicine

BIHAĆ, 12. decembra – Nažalost u BiH, posebno USK, još uvijek je vantjelesna oplodnja tema o kojoj se rijetko govori. Često parovi trpe ili se ne odluče za ovaj vid pomoći, jer ih dio društva, kako kažu, smatra manje vrijednim. Porodica Alagić zahvaljujući ovakvoj odluci i ne odustajanju, prije nešto više od godinu dana, dobila je još dva člana. Prema riječima Kenana Alagića, i pored neizvjesnosti upravo u potpomognutom procesu ispunjena su njihova očekivanja u pogledu roditeljstva.

U posljednjih nekoliko godina napredak medicine uslovio je i dosta dobre rezultate, pa i u našem dijelu zemlje. Međutim, pored epidemije koronavirusa, brojni su uzroci zbog kojih je sve manje rođenih beba uz potpomognutu oplodnju.

Kako nam je kazao prim. dr. Sabahudin Komić,  subspecijalista humane reprodukcije i ginekološke endokrinologije unazad dvije godine, a pogotovo u zadnjih godinu dana, kako je aktuelna pandemija koronavirusa, taj broj je znatno pao, u čemu je pored pandemije, vjerovatno uzrok i odlazak mladih ljudi s ovih prostora i ekonomska situacija. Ipak, ono što može biti odlučujući faktor za pokretanje ovog ciklusa, jesu obećavajući medicinski rezultati.

Kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja licima koja ostvare pravo na osnovu Javnog poziva, sufinansira iznos od 3 hiljade KM. U drugim dijelovima države sistem je nešto uređeniji, uz malo veću finansijsku podršku parovima koji se žele ostvariti kao roditelji. Ipak, dječiji osmijeh, kažu oni koji su sve procedure prošli, vrijedi svakog odricanja, pa čak i kad država nema sluha, odnosno kad ste, kao i u mnogim drugim stvarima, prepušteni sami sebi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe