3.2 C
Bihać
Srijeda, 30 Novembra, 2022

Crno ili bijelo vino: Koje je bolje za vaše zdravlje?

IZVORbody.ba

Pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, međutim, uživanje u čaši omiljenog napitka s vremena na vrijeme zapravo može biti odlično za vas. Ako ste ljubitelj vina, vjerovatno ste se nekad zapitali koliko je ovo piće korisno za vas, te koji je bolji izbor – crno ili bijelo?

I bijelo i crno vino mogu koristiti vašem zdravlju. Ipak, ovi napici koriste vašem zdravlju na različite načine, a Body.ba vam objašnjava i kako.

Zdravlje srca
Bijelo vino poboljšava zdravlje srca, te može biti korisno u sprječavanju srčanih bolesti. Međutim, crno vino sadrži još snažnije antioksidante koji su poznati kao resveratrol. Ovi antioksidansi štite vaše krvne žile i mogu spriječiti stvaranje ugrušaka u krvi. Resveratrol smanjuje loš holesterol, istovremeno povećavajući dobar holesterol. To znači da bi crno vino moglo biti korisno u regulaciji krvnog pritiska. Dakle, crno vino je korisnije za vaše srce od bijelog.

Usporeno starenje
Za razliku od bijelog vina, poznato je da crno vino sadrži polifenole, koji se bore protiv posljedica prijevremenog starenja. Čaša ili dvije crnog vina svakodnevno mogu vas održati mladima i zdravima smanjujući toksine u tijelu.

Sadržaj kalorija
Što se tiče kalorija, crno i bijelo vino su poprilično slični. Čaša crnog vina sadrži 125-130 kalorija, dok čaša bijelog vina ima 121 kaloriju. Dakle, bijelo vino sadrži nešto manje kalorija od bijelog.

Dakle, čini se da je crno vino puno zdravije od bijelog, ali bijelo je odličan izbor za one koji prate unos kalorija i pokušavaju smršati. U svakom slučaju, konzumiranje čaše vina može koristiti vašem zdravlju, ali zapamtite, umjerenost je ključna!

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe