28.3 C
Bihać
Subota, 21 Maja, 2022

Čovjek u Hrvatskoj umro jer su mu ubrizgali dezinficijens u žilu?

Još uvijek nije potpuno jasno kako je umro 62-godišnji pacijent u bolnici u Čakovcu, no ako je suditi po posljednjim informacijama, radi se o nevjerovatnoj grešci.

Prvo je iz čakovečke bolnice stigla informacija da je čovjeku tokom rutinskog postupka hemodijalize ubrizgana kriva supstanca. Potom je direktor Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak za Index rekao kako je “medicinsko sredstvo pacijentu dano intravenozno umjesto lokalno”, no nije pojasnio o kakvom se sredstvu radi.

No izjava predsjednice Upravnog vijeća bolnice Čakovec i pročelnice zavoda za zdravstvo Međimurske županije dr. sc. Sonje Tošić Grlač baca novo svjetlo na cijeli slučaj.

Ona je naime u Dnevniku Nove TV neizravno potvrdila kako je je 62-godišnjem pacijentu greškom ubrizgan dezinficijens.

Novinar je u uvodu razgovora kazao kako je izgledno da je u žili 62-godišnjaka umjesto fiziološke otopine završila medicinska hemikalija za dezinficiranje.

Upitana kako je moguće da se dogodila ovakva pogreška, dr. Tošić Grlač kaže kako je dezinficijens u bolnicama uobičajeno sredstvo koje se nalazi na kolicima medicinskih sestara.

“Greška je moguća i, nažalost, ona se i dogodila”, kaže.

Objašnjava kako će se profesionalno provesti interni nadzor te su danas uzete izjave sudionika.

“Sve će se analizirati, interna komisija će ponovno razgovarati sa svima i donijeti svoje mišljenje, a onda će doći i inspekcija Ministarstva”, rekla je dr. Tošić Grlač.

Napominje kako se sve dogodilo jučer navečer.

O svemu je za Index progovorio i ministar Beroš. Rekao je kako je pogriješila medicinska sestra.

“Čuo sam se s ravnateljem, rekao mi je da je došlo do neočekivane greške koja je završila tragično. Poduzet je unutrašnji nadzor u bolnici, a Ministarstvo će također poslati zdravstvenu inspekciju da utvrdi što se dogodilo i kako je došlo do greške. Javnost ćemo potom izvijestiti što se dogodilo, izražavamo žaljenje zbog ovog događaja. No bez obzira na težak i tragičan događaj, moramo reći kako je riječ o rijetkom izuzetku jer se slični događaji ne ponavljaju u našim bolnicama”, rekao je ministar Beroš za Index.

Istaknuo je kako će, nakon što dobiju sve izvide nadzora, poduzeti daljnje korake.

“Ovdje nije riječ o liječničkoj grešci”, rekao nam je Beroš, a kad smo ga pitali je li grešku učinila medicinska sestra, odgovorio je potvrdno.

“Sumnja je na stručnu pogrešku koju treba dokazati”, rekao je još Beroš u kasnijoj izjavi za medije, a o slučaju nije želio govoriti detaljnije jer kaže kako sve tek treba utvrditi.

Porodica preminulog 62-godišnjaka podignula je kaznenu prijavu protiv bolnice, a policija je već započela kriminalističko istraživanje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se