4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Čović uoči odlaska u Moskvu: Potrebno je jačati saradnju BiH i Rusije

Uoči zvanične posjete Ruskoj Federaciji, Čović je konstatovao da je krajnje slab ruski utjecaj u BiH, posebno na teritoriji Federacije BiH.

On je izjavio “Rosijskoj gazeti” da namjerava predložiti predsjednici Vijeća Federacije Rusije Valentini Matvijenko da ojačaju međuparlamentarnu saradnju, čime bi se pomoglo izgradnji jedinstvenog pristupa u BiH prema Moskvi.

“Namjeravam da izađem sa inicijativom o organizaciji aktivnije saradnje između parlamentarnih komiteta, što će pomoći međusobnom razumijevanju, izgradnji sistema bilateralne komunikacije i otvaranju vrata za povećanje ekonomske i kulturne saradnje”, istakao je Čović, koji je lider HDZ BiH.

Među aktuelnim zadacima koji stoje pred BiH, Čović je naveo potrebu da se postigne unutrašnja stabilnost s ciljem izgradnje odnosa između tri naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka.

“Dok to ne uradimo, bit će nam krajnje teško da izgradimo odnose sa drugim utjecajnim državama, uključujući Rusiju. U vezi s tim, imamo šta da naučimo od Ruske Federacije”, naglasio je on.

Čović će u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. februara, boraviti u zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji na poziv Valentine Matvijenko, predsjednice Gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća Federacije.

Tokom boravka u Moskvi planirana je i posjeta Čovića Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Ministarstva vanjskihposlova Rusije, a predviđeno je i da održi predavanje na sjednici Balkanskog kluba Centra za studije zemalja Jugoistočne Evrope.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe