17.8 C
Bihać
Subota, 1 Oktobra, 2022

Čović otkrio svoj naredni korak i ko je krivi za navodne prijetnje smrću

Nadam se d.a će kod Bošnjaka biti sve više onih koji će razumjeti da se nikada više ne smije dogoditi da se Hrvatima biraju predstavnici, rekao je Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović komentarisao je u HRT-ovom Dnevniku neuspjeh još jednog kruga pregovora o izmjenama izbornog zakona BiH.

– Nažalost, nakon devet mjeseci upornog rada oko izmjena Izbornog zakona, mislili smo da smo dan prije završetka bili pri samom kraju, ali nismo uspjeli – izjavio je Dragan Čović, te dodao da su SDA i njihovi predstavnici stalno dodavali neke nove uslove.

– Krenuli smo s provedbom svih presuda Suda u Strazburu i odluka Ustavnog suda, a završili ovlastima u Federaciji, pokušaju ukidanja Doma naroda, što bi bila radikalna izmjena ustava BiH i Federacije i to nismo mogli prihvatiti kao temu za razgovor – rekao je Dragan Čović.

SDA želi da ostane “status quo”

Objasnio je izjavu oko toga da postoji mogućnost da se prije izbora dogovori izborna reforma, usvajanjem određenih zakonskih rješenja u Parlamentu.

– Osnova svega je parlament BiH i ta dva doma. Ustavni sud je stavio van snage određene odredbe Izbornog zakona oko Doma naroda, nešto slično kao što je bilo i oko Mostara prije 12 godina. Postoji mogućnost da tu promjenu napravimo, ali isključivo kako je rekao, Ustavni sud kroz Parlamentarnu skupštinu BiH. Kako to nije napravljeno, stav je vrlo logičan i jasan – nema formalno pravnih uvjeta za održavanje izbora – kazao je lider HDZ-a BiH.

Dodao je kako im je preostalo još malo vremena da pokušaju napraviti “blitz” dogovor oko onoga što su više-manje usaglasili kroz pregovaračke procese oko Doma naroda i Predsjedništva i to usvoje u Parlamentu BiH. Na pitanje ima li tu kompromisa, Čović je rekao kako se teško usaglasiti s SDA.

– Oni traže da ostane status quo, da imaju ambijent koji su do sada imali, da mogu Hrvatima izabrati i člana Predsjedništva, ali i klubove u Domu naroda. Oni će nastaviti s dosadašnjom političkom pozicijom u pregovorima. Nadam se da će kod Bošnjaka biti sve više onih koji će razumjeti da se nikada više ne smije dogoditi da se Hrvatima biraju predstavnici. Hrvati moraju imati mogućnost legitimnog izbora inače ćemo imati još dublju političku krizu – istaknuo je Čović za HRT-ov Dnevnik.

Ne postoje uvjeti da se izbori održe

Osvrnuo se i na Evropski sigurnosni kompas.

– Ogroman uspjeh naše diplomatije. Šalje se posebna poruka za BiH da se odražava ono što jest Ustav, što jest Dejtonsko-pariški sporazum u ustavnoj jednakosti sva tri konstitutivna naroda. Vjerujem da nam to može olakšati vremenski period ispred nas da se dogovorimo oko onoga gdje smo se razišli – rekao je Čović istaknuvši kako im taj dokument može jako puno pomoći.

Kad je riječ o izborima u oktobra, rekao je kako ne postoje ni formalno pravni uvjeti, ni politički, a ni tehnički uvjeti da se oni održe.

– Ako se i dogodi da se organiziraju razmišljat ćemo i o takvoj varijanti. Gledat ćemo najkritičniji period kao da nemamo uopće više dogovora oko izbornog zakona i kako riješiti pitanja koja smo definirali precizno kroz dva zaključka – kako zaštiti poziciju Hrvata. Mislim da ćemo naći sukladno Ustavu najprihvatljivije rješenje za naš narod, ali i BiH – naglasio je Čović.

Komentirao je i prijetnje koje dobiva.

– To je redovno i ne smije nas destabilizirati. Institucije BiH trebaju brinuti o tome, a mi ćemo se i dalje zalagati za potpunu ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje hrvatskog naroda – zaključio je za Dnevnik HRT-a.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se