Cjepiva / Upravo objavljen izvještaj: Amerika završila provjeru vakcine AstraZeneca

Cjepivo protiv koronavirusa koje su razvili AstraZeneca i Univerzitet Oxford pružilo je snažnu zaštitu protiv COVID-a u velikom kliničkom ispitivanju u Sjedinjenim Američkim Državama, nudeći potpunu zaštitu od najgorih ishoda bolesti, a nije uzrokovalo ozbiljne nuspojave, pokazuju podaci objavljeni danas.

Otkrića, objavljena u priopćenju AstraZenece, mogu pomoći u jačanju globalnog povjerenja u cjepivo. No, novi podaci možda neće napraviti veliku razliku u Sjedinjenim Državama, gdje cjepivo još nije odobreno i možda neće biti potrebno.

Ako AstraZeneca na temelju novih rezultata dobije odobrenje za hitnu upotrebu u SAD-u, cjepivo će vjerojatno postati dostupno tek u maju, kada savezni dužnosnici predviđaju da će tri druga ovlaštena proizvođača cjepiva proizvoditi dovoljno doza za sve odrasle osobe u državi.

Najava dolazi u vrlo teškom trenutku za AstraZenecu. Više od desetak zemalja ovog mjeseca nakratko je obustavilo cijepljenje zbog zabrinutosti zbog mogućih rijetkih nuspojava.

Većina zemalja ponovno će započeti upotrebu vakcine nakon što je regulator Europske unije za lijekove u četvrtak rekao da je pregledom utvrđeno da je cjepivo sigurno.

AstraZeneca je u ponedjeljak rekla da će nastaviti analizirati nove podatke i pripremiti se za podnošenje zahtjeva za hitno odobrenje Uprave za hranu i lijekove u SAD-u. Cjepivo je već odobreno u više od 70 zemalja, ali odobrenje američkih regulatora, bilo bi veliki poticaj za kompaniju.

Amerikanci su naveli kako je cjepivo AstraZeneca 79 posto učinkovito u prevenciji simptomatskih infekcija. Cjepivo je bilo posebno dobro u prevenciji teške bolesti, sa 100-postotnom učinkovitošću u tom pogledu.

Njegova je ukupna djelotvornost bila veća od one koja je uočena u prethodnim kliničkim ispitivanjima cjepiva, unatoč tome što se koristila prema rasporedu doziranja koji možda nije optimalan.

Kontrola nije pokazala ozbiljne nuspojave. Regulatori su otkrili da cjepivo ne povećava ukupni rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, ali rekli su da ne mogu isključiti mogućnost veze između cjepiva i rijetke komplikacije koja dovodi do krvarenja u mozgu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe