Ćirine legendarne izjave: Mourinho iz Travnika, Prosinečki i diploma, deset Batistuta…

IZVORklix.ba

Legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević je danas preminuo u 88. godini, a ostat će upamćen, osim po uspjesima na terenu, i po legendarnim izjavama koje su većinom praćene pokojom simpatičnom psovkom.

O Capellu, Mourinhu i Travniku

Ćiro je bio ponosan na to što je rođen u Travniku, a jednom prilikom je istakao da je on najbolji trener na svijetu baš zbog svog mjesta rođenja.

“Ja kažem da sam bolji trener od Capella. Onda me pitaju: ‘Kako to?’. Pa, da su Capello ili Mourinho rođeni u Travniku, došli bi do Turbeta (mjesto pored Travnika, op.a). Neka oni odu iz Travnika do vrha nogometa, ma daj”, rekao je Ćiro.

O Gabrielu Batistuti

Jedan od uspjeha na koji je najviše bio ponosan, uz titulu s Dinamom 1982. godine, je osvajanje trećeg mjesta s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Hrvatska je u trećem kolu grupe H u direktnom dvoboju s Argentinom igrala za prvo mjesto, a prije utakmice na konferenciji za medije jedan novinar ga je upitao da li bi mijenjao Davora Šukera za Gabriela Batistutu.

“Ni Zvone (Boban, op. a.) ni ja ne bi dali Šukera za deset Batistuta!”, rekao je Ćiro, a potom je pogledao u Bobana koji je sjedio pored njega i u svom stilu dodao: “J*bo te Batistuta…”, što je izazvalo glasno smijanje svih prisutnih u sali.

O bh. političarima

Mnogi pamte i Ćirine riječi iz oktobra 2013. godine kada se poslije plasmana reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu telefonski uključio u emisiju FTV-a “Odgovorite ljudima”.

Na pitanje: “Ko može više za državu uraditi, političari ili sport?”, Ćiro je “kao iz topa” odgovorio:

“J*bo te političari, šta oni mogu jadni…”, na što su se gosti u studiju, legendarni Ivica Osim i Safet Sušić nasmijali.

O pobjedi BiH nad Estonijom

Kada je vodio reprezentaciju BiH Ćiro je vidno raspoložen došao na konferenciju za medije nakon pobjede nad Estonijom 7:0.

“Laž je osobina budala. A njih je 22 svjedoka gdje sam danas za ručkom rekao: ‘J*bat ćemo im majku, dat ćemo im pet komada’. Ova dvojica, Ibro i ovaj što su zabili šesti i sedmi, odgovarat će, vjerujte”, rekao je tada Ćiro.

O Prosinečkom

Ćiro je tokom karijere stvorio veliki broj nogometaša, ali ako je u jednoj procjeni pogriješio – to je odluka da “precrta” Roberta Prosinečkog u Dinamu. On je tada 18-godišnjeg veznjaka pustio da pređe u Crvenu zvezdu.

“Pojest ću trenersku diplomu ako jednog dana Prosinečki postane igrač”, rekao je tada Blažević.

Miroslav Blažević i Robert Prosinečki

O zdravlju i novcu

Ćiro je uvijek znao napominjati ljude na svoje bogatstvo koje je stekao, posebno u poznim godinama radeći u Iranu.

“Svi kažu da je zdravlje najvažnije u životu. Ali, i najzdraviji čovjek bez para – gotova bolest. Ja kad nemam para, ja sam psihički bolestan. Moraš raditi na sebi da bi mogao sebi osigurati egzistenciju. Moraš se jako truditi da bi zaradio novac”, poručio je Ćiro.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe