17.9 C
Bihać
Četvrtak, 29 Septembra, 2022

CIK večeras potvrđuje rezultate izbora: Poznato kakve će odluke biti za Srebrenicu, Doboj i Travnik

Centralna izborna komisija će večeras donijeti odluku o potvrđivanju rezultata loklanih izbora, potvrdio je za Oslobođenje Željko Bakalar, predsjednik CIK-a.

Ovom odlukom će biti ozvaničeni rezultatai izbora, nakon čega će slijediti procedura dodjele mandata.

Nakon održanih izbora stvorile su se tri “problematične tačke” i to izbor načelnika Travnika, te izbori u Doboju i Srebrenici.

Kao što je poznato, na dan održavanja izbora preminuo je kandidat SDA za načelnika ove općine Mirsad Peco. On je na izborima osvojhio najviše glasova i otvorilo se pitanje kako će biti riješen ovaj slučaj, s obzirom da se prvi put u BiH desilo ovako nešto.

Kako nam je Bakar kazao, potvrđivanje rezultata za načelnika u Travniku nije sporno.

Podsjećamo, na jednoj od ranijih sjednica CIK-a u toku rasprave je predloženo da se izbori u Travniku provedu do kraja, odnosno da se utvrde rezultati i Peco proglasi pobjednikom. Međutim, kako nije u mogućnosti da preuzme mandat, biće raspisani prijevremeni izbori, kao što se radi kada neki direktno izabrani zvaničnik premine nakon preuzimanja mandata. konačna odluka o Travniku još nije donesena.

Što se tičke Srebrenice i Doboja, CIK je pokrenuo istragu o dešavanjima na dan održavanja izbora u ove dvije općine, zbog prijava o neregularnostima na biračkim mjestima.

– Što se tiče Doboja i Srebrenice, Apelaciono vijeće Suda BiH je CIK-u dalo za pravo da rezultate izbora utvrdi nakon sprovedene istrage o dešavanjima u ovim općinama, kazao nam je Bakalar.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se