3.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 28 Novembra, 2022

CIK traži zaštitu izbornog procesa

IZVORavaz.ba

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je uputila poziv Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) za održavanje hitnog zajedničkog sastanka radi razmjene potrebnih informacija sa ciljem zaštite izbornog procesa za Lokalne izbore 2020. godine.

Centralna izborna komisija BiH se već sada suočava sa određenim pojavama vezanim za eventualne zloupotrebe gdje se, između ostalog, pojavljuju slučajevi u kojima se za glasanje putem pošte dostavljaju prijave za osobe koje su preminule.

– Centralna izborna komisija BiH ulaže značajne napore radi spriječavanja zloupotreba vezanih za izborni proces, zbog čega poduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Odredbom člana 2.1 stav (3) Izbornog zakona BiH, propisano je da su svi organi vlasti na svim nivoima i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništima BiH obavezni pomagati organima nadležnim za provedbu izbora – navodi se u saopćenju Centralne izborne komisije BiH.

S tim u vezi CIK BiH apelira da sve institucije u okviru svoje nadležnosti poduzmu potrebne aktivnosti u cilju što bolje međusobne saradnje i podrške kako bi svi počinitelji krivičnih djela iz oblasti povreda izbornog prava bili procesuirani u što kraćem roku.

Centralna izborna komisija BiH također poziva sve učesnike u izbornom procesu da o eventualno uočenim zloupotrebama obavijeste Centralnu izbornu komisiju BiH i nadležne istražne organe

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se