7.8 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

CIK BiH potvrdio rezultate lokalnih izbora: Na čekanju Zvornik, Srebrenica i Doboj

IZVORavaz.ba

Centralna izborna komisija BiH objavila je rezultate ovogodišnjih Lokalnih izbora u BiH za 64 općinska vijeća, 55 skupštine općina, 119 načelnika, 14 gradskih vijeća u FBiH, pet skupština gradova, 21 gradonačelnika i za Skupštinu distrikta Brčko.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar ovom prilikom kazao je da će rezultati lokalnih izbora u izbornoj jedinici Zvornik biti potvrđeni nakon pravosnažne odluke o utvrđivanju rezultata na nivou Skupštine grada Zvornik.

Kazao je da će izborni rezultati za Srebrenicu i Doboj biti utvrđeni nakon što se završe postupci koje je pokrenuo CIK o utvrđivanju povreda izbornog procesa i eventulane odgovornosti izborne adminsitracije u Srebrenici i Doboju.

Ovakvo pravno stajalište zauzelo je i Apelaciono vijeće Suda BiH nakon više žalbi političkih subjekata – istakao je Bakalar.
Dodao je da će se rezultati za ove općine potvrditi dopunskom odlukom.

Govoreći o izboru načelnika općine Travnik, Bakalar je rekao da su žalbe ocijenjene neosnovanim i da su potvrđeni izborni rezultati u Travniku.

– Obzirom da zbog smrti mandat načelniku u Travniku ne može biti dodijeljen, CIK će naknadno donijeti odluku o tome – kazao je Bakalar.

CIK je donio ukupno sedam naredbi za ponovno brojanje glasačkih lisitća u 38 izbornih jedinica i na 122 biračka mjesta.

Bakalar je obavijestio kandidate da neće biti zvaničnog uručivanja certifikata, te da će poštom biti poslani, izuzev ako neko od načelnika, graodnačelnika bude želio da na posebnoj svečanoj sjednici mu budu uručeni certifikati.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe