16.4 C
Bihać
Srijeda, 5 Oktobra, 2022

Četnički monstrumi pobili su sve nesrbe na zapadu Bosne, predvodnik masakra bio je zloglasni Mane Rokvić (VIDEO)

“Slobodna Bosna” nastavlja serijal iz povijesti.
Naša današnja priča vodi vas u davnu 1941. godinu, u vrijeme nezapamćenog masakra u mjestu Krnjeuša.

Pogrom u Krnjeuši, izvršen 9. i 10. augusta 1941., bio je organizirani napad na područje rimokatoličke župe Krnjeuše, s ciljem fizičkog istrebljenja svih stanovnika u toj župi, koju su činili katolici. Čitava župa, koja je imala oko 2.500 stanovnika u dvadesetak sela i zaselaka, je spaljena, znatan broj stanovnika, do danas je poimenično identificirano njih 240 – je pobijen. Glavni predvodnik koljača koji su izvršili pokolj u Krnjeuši bio je četnik Mane Rokvić.

Tačan broj ubijenih stanovnika nikad se nije utvrdilo. Četnici su, nakon što su ubili župljane, bacali tijela u krške jame (najviše u jamu Kaluđerica kod Skakavca) ili u rijeku Unu.

Broj od 240 osoba, koji nije konačan, odnosi se na uži dio župe i ne obuhvata predjele koji su najviše stradali; južni dio oko Kulen-Vakufa i Vrtoča sa pripadajućim selima.

Od svećenićkog osoblja, stradao je župnik Krešimir Barišić (kojeg su zvjerski mučili i osakatili te naposljetku živoga bacili da izgori u zapaljenoj crkvi) i tri svećenička pripravnika (od kojih je najmlađi imao 12 godina).

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se