20.2 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Četnički monstrumi pobili su sve nesrbe na zapadu Bosne, predvodnik masakra bio je zloglasni Mane Rokvić (VIDEO)

“Slobodna Bosna” nastavlja serijal iz povijesti.
Naša današnja priča vodi vas u davnu 1941. godinu, u vrijeme nezapamćenog masakra u mjestu Krnjeuša.

Pogrom u Krnjeuši, izvršen 9. i 10. augusta 1941., bio je organizirani napad na područje rimokatoličke župe Krnjeuše, s ciljem fizičkog istrebljenja svih stanovnika u toj župi, koju su činili katolici. Čitava župa, koja je imala oko 2.500 stanovnika u dvadesetak sela i zaselaka, je spaljena, znatan broj stanovnika, do danas je poimenično identificirano njih 240 – je pobijen. Glavni predvodnik koljača koji su izvršili pokolj u Krnjeuši bio je četnik Mane Rokvić.

Tačan broj ubijenih stanovnika nikad se nije utvrdilo. Četnici su, nakon što su ubili župljane, bacali tijela u krške jame (najviše u jamu Kaluđerica kod Skakavca) ili u rijeku Unu.

Broj od 240 osoba, koji nije konačan, odnosi se na uži dio župe i ne obuhvata predjele koji su najviše stradali; južni dio oko Kulen-Vakufa i Vrtoča sa pripadajućim selima.

Od svećenićkog osoblja, stradao je župnik Krešimir Barišić (kojeg su zvjerski mučili i osakatili te naposljetku živoga bacili da izgori u zapaljenoj crkvi) i tri svećenička pripravnika (od kojih je najmlađi imao 12 godina).

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe