Četiri osnovne vježbe za dobru formu

IZVORavaz.ba

Tokom ljeta mnogi izgube koji kilogram, jer se više kreću i hrane se zdravije. Da bi se zadržao taj trend, ključno je da se i sa zahlađenjem ostane fizički aktivan, a da trpeza bude raznovrsna.

Novi pokreti

Važan uvjet da vam redovna fizička aktivnost ne dosadi je da stalno mijenjate način rekreacije i da ga prilagođavate trenutnom raspoloženju i stanju organizma. Kombiniranje različitih tehnika i načina vježbanja omogućava pokretanje svih mišića i prilagođavanje tijela novim pokretima.

Stručnjaci predlažu vježbe kojima efikasno možete da zategnete trbušne mišiće

Od velike koristi bit će i ako povremeno radite četiri osnovne vježbe za dobru formu – čučnjeve, izdržaj, sklekove i vježbe propadanja za tricepse. S obzirom na to da stomačni mišići prvi popuštaju kada se ne rekreirate, stručnjaci predlažu vježbe kojima efikasno možete da ih zategnete.

Trbušnjaci, koje može uraditi svako, izvode se tako što se legne na leđa i saviju noge, a prsti ruku oslone na potiljak. Spaja se lijevi lakat s desnim koljenom, a desni lakat s lijevim koljenom.

Tri serije

Na ovaj način uradite nekoliko ponavljanja, a zatim ponovite još tri serije. Trudite se da svakog dana povećavate broj ponavljanja, a kada vam ovakvi trbušnjaci postanu laki, počnite s težim varijacijama.

Leđa i stomak
Jedan od načina za zatezanje trbušnih mišića

Oslonite se na šake i na nožne prste.

Zategnite stomak i zadnjicu, pa podižite suprotnu nogu i ruku dok ne dođu u istu visinu. Ponovite vježbu po 10 puta jednom rukom i nogom u tri serije.

Ravna linija
Podizanje koljena – U stojećem položaju savijte ruke u laktovima tako da su podlaktice paralelne s podlogom. Naizmjenično podižite lijevo pa desno koljeno, težeći da njima dodirnete ruke. Radite u što bržem tempu podižući 15 puta nogu. Ponovite još u dvije serije.

Izdržaj – Oslonite se na laktove i na nožne prste. Napravite ravnu liniju od svog tijela tako što ćete zategnuti stomak i zadnjicu. Gledajte u pod i neka vam vrat bude prirodni nastavak linije cijelog tijela. Brojite do 30, a zatim se opustite. Ponovite vježbu u još dvije serije.

Skokovi – U stojećem položaju savijte ruke u laktovima tako da su podlaktice paralelne s podlogom. Skočite savijajući koljena dok ne dodirnu ispružene dlanove. Ponovite skok 10 puta u tri serije.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe