Čerkez o testiranju na ulasku u BiH: Mi nismo za političke odluke

Preporuka je da se Nova godina slavi u krugu porodice. Najavljen je i pojačan inspekcijski nadzor u narednim danima, istakao je danas Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva.
“U nedjelju će stupiti i preporuke koje se tiču skijaških centara. Za vrijeme praznika očekuje se i veća podrška MUP-a i inspekcija. Obaviješteni smo da će biti pojačan nadzor”, rekao je Čerkez.

Podsjetio je da je Federalno ministarstvo zdravstva uputilo zahtjev prema Ministarstvu sigurnosti za uvođenje PCR testa za sve one koji dolaze iz inostranstva, uključujući i susjedne zemlje.

“To planira i Srbija da uradi. U Hrvatsku građani ne mogu bez PCR testa. Mi nismo za političke odluke, naše odluke se baziraju na epidemiološkoj situaciji. Svjesni smo da situacija u regionu i susjednim zemljama je izuzetno loša i to nas je vodilo da zahtijevamo od Vijeća ministara da uvedu mjere PCR testiranja za sve građane pa čak i građane BiH koji dolaze iz zemalja u kojima je zaražen veliki broj ljudi. Još uvijek nismo dobili nikakav odgovor”, dodao je Čerkez.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održao je danas u Sarajevu pres-konferenciju, a kako je saopćeno, donesena je nova naredba kojom će dosadašnje mjere biti produžene.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe