2.7 C
Bihać
Utorak, 29 Novembra, 2022

Ćemalović: “Migranti sa kožnim oboljenjima kojih ima mnogo će biti posebno tretirani” (VIDEO)

Na današnjoj press konferenciji za novinare ispred Privatnog kampa “Lipa” gdje je od jutarnjih sati u toku izmještanje migranata sa ulica grada Bihaća, obratila se ministrica zdravstva USK-a, Nermina Ćemalović i gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić.
Uslovi boravka u kampu “Lipa”, gdje je danas pristiglo oko 120 migranata, su humani i na visokoj razini, ističe ministrica zdravstva USK, Nermina Ćemalović. Te dodaje: “Migranti su to prihvatili mirno, uz profesionalno odrađen posao naše policije. Migranti će ovdje napokon dobiti ono što svaki naš građanin treba da dobije, a to je topli smještaj i obroci, te ovi šatori imaju grijanje.”

Pored trenutne pandemije COVID-19 virusa, u migrantskoj populaciji postoje razna kožna oboljenja, od kojih je najviše zastupljen “Scabies”, jedna vrsta kožnog oboljenja.

Migranti sa kožnim oboljenjima će biti izdvojeni i tretirani posebno, medicinski standard koji se nalaže u ovoj situaciji će biti u potpunosti ispoštovan, navodi ministirca zdravstva USK, Nermina Ćemalović. Kad su u pitanju maloljetna lica koja se nalaze u migrantskom kampu “Lipa”, trenutno se nalazi osam (8) maloljetnih osoba, a taj broj će se uskoro značajno povećati, ističe ministrica Ćemalović.

Da li Unsko-sanski kanton ima trenutno financijsku pomoć što se tiče migrantske krize, odgovor je TRENUTNO NE, kako navodi ministrica zdravstva USK, Nermina Ćemalović. Izlaganje ministrice Ćemalović na današnjoj press konferenciji za novinare pogledajte u sljedećem prilogu.

VIDEO: Kamp Lipa od danas u funkcijiDanas, prvog dana prihvata, u kampu Lipa smještaj je našlo više od stotinu migranata, nakon zdravstvenog pregleda i evidentiranja u Službi za strance.- Nakon dvije godine, napokon smo došli da toga da imamo dobru kordinaciju na svim nivoima, kako bi rješavali problem tranzita migranata. Ovi ljudi nisu došli ovdje da bi ostali, na njihovom putu oni zaslužuju smještaj i naravno zadravstvenu zaštitu. To je i naša obaveza prema javnom zdravstvu da preventivno djelujemo i suzbijemo širenje koronavirusa, istaknuo je premijer USK Mustafa Ružnić, uz zahvalu :EU, USAID, IOM i DRC koj su Gradu Bihaću i Vladi USK pomogli da uspostavi ovaj tranzitni centar. Premijer Ružnić pozvao je Općinsko vijeće Velike Kladuše da, po uzoru na primjer Bihaća, odrede lokaciju, van naseljenog područja kako bi se na isti način organizovao privremeni smještaj za migrante. Ministrica zdravstva Nermina Ćemalović ističe dobru organizovanost ljekarske trijaže na ulazu u kamp Lipa i uspostavljeni sistem pružanja zdravstvene zaštite te je apelovala na resorna državna ministarstva da odrede smještaj u kampovima, van USK, za nekoliko stotina maloljetnika koji još uvijek borave u kampu Bira u Bihaću.

Posted by Vlada Unsko – sanskog kantona on Tuesday, April 21, 2020

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se