Ćemalović: Kada bismo samo 14 dana bili disciplinirani kao kinezi pobijedili bismo Koronu

Od subote je i u Unsko-sanskom kantonu obavezno nošenje zaštitinih maski na otvorenom zbog pogoršane epidemiološke situacije. Ove mjere, nažalost, ne pridržavaju se svi.

Nošenje maski nešto je više od samog izbora, zato budite odgovorni zbog sebe, ali i zbog drugih.

I danas je zasjedao Krizni štab USK-a. Hoće li biti uvođenja nekih novih mjera te kakva je trenutna epidemiološka situacija u ovom kantonu, u DDBiH pitali smo ministricu zdravstva USK-a Nerminu Ćemalović.

Ministrice, danas je zasjedao Krizni štab Unsko-sanskog kantona. Poznato je da je nošenje maski obavezno i u USK-u, danas je zasjedao Krizni štab. Kakva je trenutna epidemiološka situacija u ovom kantonu?

Dosta usložnjena i svaki dan se pogoršava, svaki dan imamo na dnevnoj bazi preko 20 zaraženih.
Je li Krizni štab danas uveo neke dodatne mjere?

Da, mi smo morali određene naredbe i mjere danas donijeti, jer nam je covid ušao u zdravstvene ustanove. Imamo u Bihaću 9 doktora koji ne rade zbog zaraze, pa smo morali donijeti određene naredbe da se napravi preraspodjela kadra, a to su covid ambulante i Hitna medicinska pomoć. Bitno je da smo uputili incijativu prema Vladi i MUP-u da se promijeni zakon kako bi policija dobila zeleno svjetlo prema osobama koje krše propise.
Pojedine zemlje Evrope i gradovi ponovo se zaključavaju, ugostiteljski objekti su zatvoreni, uvodi se policijski sat, zabrana putovanja među regijama… Postoji li mogućnost ponovnog vraćanja restriktivnijih mjera u Vašem Kantonu? Hoće li biti lockdowna?

Ja se nadam da neće biti, i sve to zavisi od građana. Mi naredbe koje imamo doista su dobre, i kada bismo ih se pridržavali bili bismo pobjednici nad covidom. Ne možemo negirati virus jer ga tako osnažujemo. Maske su jako važne, kao i pranje ruku, izbjegavanje okupljanja. Molim vas da usporimo prijenos virusa. Kada bismo samo 14 dana bili disciplinirani kao Kinezi mi bismo pobijedili virus. Mislim da možemo to priuštiti sebi ako želimo.

Govorili ste o preraspodjeli kadrova, oboljelima u zdravstvu… Kakva je situacija s kapacitetima bolnica? Jesu li kapaciteti popunjeni?

Jesu, kapaciteti su popunjeni. Došli smo u situaciju da određeni dio odjeljenja u Kantonalnoj bolnici još trebamo osloboditi i pretvoriti u covid ambulante. Najgore bi bilo da imamo veliki broj zaraženih sa teškom kliničkom slikom, a nemamo ih gdje smjestiti. Imamo pet osoba sa teškom kliničkom slikom. Inače ljekari i medicinski radnici su preumorni, a trošimo se bez potrebe.
Za kraj, koja je Vaša poruka?

Hajmo biti odgovorni i 14 dana se pridržavati svih mjera kako bismo pokazali da smo mudriji od virusa i pobijediti ga. Neka nam Kina bude uzor.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe