4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Čekajući ishod afere “respiratori”: Tračak nade za pravnu državu ili definitivni poraz sistema

Odavno javnost nije bila više zainteresirana za neku aferu koja se odnosi na malverzacije i zloupotrebe javnog novca i institucija kao u slučaju nabavke respiratora. Mnoštvo dokaza koji su izneseni u medijima drže opravdanom pažnju javnosti da se slučaj procesuira.

Taj interes javnosti može se posmatrati iz pozicije nasušne želje građana da pravosuđe konačno pokaže da štiti sistem, javni novac i pravdu i da sankcioniše svaku zloupotrebu. Brojne prethodne afere, osim velikih očekivanja, završavale su neslavno u smislu pravne sankcije.

Ipak, pandemija koronavirusa usmjerila je pažnju građana na proces javnih nabavki više nego ikad prije. U konkretnom slučaju detalj da firma koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom uvozi tako važnu medicinsku opremu bio je prvi nelogičan okidač koji je popalio lampice pažnje prvo medija, a potom i javnosti. I nikakvo opravdanje hitnosti i stanja na tržištu to nije opravdalo.

Krucijalni argument je i činjenica da je vještačenje pokazalo da su nabavljeni respiratori koji se ne mogu koristiti u bolnicama, već prilikom transporta pacijenata u vozilima hitne pomoći.

S obzirom na to da je pravosuđe u našoj zemlji prethodnih godina na veoma lošem glasu i na to da su građani izgubili nadu da će sistem pravde konačno profukncionisati, ova afera je možda i posljednja šansa tim institucijama da hitrim procesom pokažu da li ima nade u pravnu državu. Ako se to ne desi, onda će slučaj “respiratori” ostati samo jedna u nizu epizoda koje su okupirale pažnju građana jedan period i ništa više.

Sud BiH je u izvještaju koji je Klix.ba ekskluzivno objavio povodom rješenja o blokiranju računa “Srebrenoj malini”, firmi koja je uvezla respiratore, pozvao Tužilaštvo da u ovom predmetu postupa s posebnom hitnošću.

U međuvremenu je Vlada FBiH s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite suspendovala Fahrudina Solaka, čovjeka koji je u središtu same afere. Ipak, radi se o privremenoj suspenziji. A da li će doći do većih poteza otkrit će Tužilaštvo BiH koje je na potezu. Ipak, mnogi smatraju da je i do sada izgubljeno previše vremena i da je pravosuđe trebalo brže reagirati s obzirom na osnov medijski predočenih dokaza.

Dodatnu pažnju javnosti drže i neke druge nepravilnosti u procesu javnih nabavki od trenutka kada je proglašeno stanje prirodne nesreće (16. mart). Ko je “lovio u mutnom” i pokušao iskoristiti haotičnost situacije zbog širenja koronavirusa vjerovatno će biti predmet analiza u narednom periodu, a materijala neće nedostajati.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe