27.1 C
Bihać
Utorak, 9 Augusta, 2022

Cazinjanka Hana: Stavila sam sliku s kravom i čekala reakciju prijatelja

Naime, Hana je ponosna djevojka sa Skokova, njen život je ispunjen prirodom i životinjama. Nedavno je za profilnu fotografiju odabrala onu s kravom. Učenica je cazinske Gimnazije i izrazito inteligentno biće. Pogledajte kakav je eksperiment i zašto uradila te koji su krajnji rezultati i zaključci. Zapitajte se kako biste vi postupili.

– “Nedavno sam razmišljala o jednoj temi i odlučila da provjerim rezultat tog razmišljanja u praksi. Pronašla sam fotografiju s Lizom u moru takvih sličnih te istu postavila za sliku profila na društvenoj mreži Instagram. Nedugo zatim pristizale su poruke, uglavnom tipa: “Kakva je to krava na profilnoj? Joj, što se sramotiš…” Valja biti iskren pa reći da je bilo i drugačijih komentara – upućivanja komplimenata mojoj kravici. No, ipak su me rezultati ovog eksperimenta pozitivno iznenadili. Desetak “unfollowa” i par negativnih porukica nije puno”, priča Hana te nastavlja:

– “A onda sam, što se rekne, razglabala sama sa sobom i pitala se šta bi bilo da sam umjesto navedene, postavila fotografiju mačke? Nije ni potrebno provjeravati, vrijeđanja i sličnih postupaka ne bi bilo. A onda opet postavljam sebi pitanje: Zašto pojedinim ljudima smeta kada postavim fotografiju krave, ovce, a fotografija psa ili mačke je sasvim uredu i poželjna? Pokušavam odgovoriti sebi na svoje pitanje: Pas je prelijepa životinja. Ako je istina da je on najbolji čovjekov prijatelj, onda mi zaista prijatelja ne fali. Mačka je prelijepa životinja. Čista i umiljata, kad je gledam, kao da govori. Krava je prelijepa životinja. Čekaj, zašto za pojedince krava nije čak ni lijepa, a tek onda ne prelijepa? Zašto je druženje s kravama ‘sramota’?

Dovoljno dugo provodim vrijeme sa svojim vršnjacima da sa sigurnošću mogu reći sljedeće: Postoje 3 vrste djece čiji roditelji posjeduju krave ili ovce. Prvi su oni koji se ponašaju kao da žive u New Yorku, nikada se ne približavaju tim životinjama, i baš nikada i nikome ne spominju da konzumiraju svoju domaću vareniku. Druga vrsta djece je za nijansu drugačija. Oni roditeljima pomažu oko mužnje, nabavke hrane za stoku i pritom se lijepo osjećaju, ali prijateljima to ne govore jer osjećaju nelagodu misleći da će biti odbačeni i etiketirani. Treća vrsta su oni koji uživaju i u druženju sa svojim blagom (tako su naši stari nazivali stoku – BLAGO), ali i u pričanju kako je baš sinoć Barbika otelila prelijepu Lizu”, ističe.

– “Moja profesorica je jednom prilikom izjavila da biti poljoprivrednik u jednoj zapadnoevropskoj zemlji znači biti gospodin. Istina. Zašto je onda sramota da ja, koja sam rođena i živim u jednom bosanskohercegovačkom selu, muzem krave, prikupljam bale (sijeno) za ishranu istih, obrađujem njive, po potrebi vozim traktor, berem kuruze (kulturnije kukuruze, mada je meni merak reći kuruze), učestvujem u pripremanju silaže?

Dragi moji prijatelji, ovce i krave nisu sramota! To su životinje kao i sve druge. Ako se ti ponosiš sa svojim hrčkom i drugim kućnim ljubimcima, i ja se ponosim sa svojom kravicom. Ko smo mi da sortiramo ta živa bića na jedan surov način, tvrdeći da su jedne nepoželjne i sramotne za našu sredinu, a da su ove poželjne razlog da se njima ponosimo? Nismo li mi u tom slučaju rasisti koji sebi daju za pravo klasificirati ih na superiorne i inferiorne?

Nadam se da će se mišljenja pojedinaca o navedenoj temi makar malo promijeniti pa će, dok piju mlijeko ili jogurt, ili pak jedu pizzu s puno sira, bar na trenutak razmisliti da li bi to isto radili ukoliko ne bi bilo ove “sramotne životinje”.

Puno toplih pozdrava i zagrljaja, SVIMA vama šaljemo malecka (ustvari, sad već velika) Liza, i ja.”

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se