CAZIN DANAS/ Tržni centri ponovo otvoreni: Ovo su preporuke kojih se treba pridržavati

Tržni centri u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji su zbog širenja nove vrste koronavirusa bili zatvoreni 70 dana, od jutros ponovo rade.

Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) u srijedu je van snage stavio naredbe kojima je obustavljen rad tržnih centara, kao i pružanje usluga unutar ugostiteljskih objekata svih kategorija i u hotelima. Van snage su stavljene i naredbe koje nisu imale rok primjene.

U Cazinu su jutros svoja vrata ponovo otvorila dva tržna centra, koji su bili zatvoreni u sklopu mjera poduzetih u martu zbog širenja koronavirusa. Očekivane gužve nije bilo prvi radni dan, shodno ekonomskoj situaciji koja je doživjela veliki udar zbog pandemije.

U Sarajevu je u srijedu održana 20. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, a na sjednici je razgovarano o povoljnoj epidemiološkoj situaciji na području Federacije BiH, efikasnosti dosadašnjih i mogućnostima ublažavanju velikog broja donijetih mjera.

Federalni zavod za javno zdravstvo izdao je Preporuke za spječavanje infekcije u trgovinama, uslužnim djelatnostima i malim obrtima, tržnim centrima.

Opće preporuke između ostalog podrazumjevaju da se zaposlenicima pruže informacije i edukacija vezano za prevenciju širenja COVID -19, kao i higijenu ruku, respiratornu higijenu, izbjegavanje dodirivanja lica.

Među općim preporukama su:
redovno čišćenje prostorija standardnim deterdžentom a potom dezinfekcija, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja,
kontinuirana dezinfekcija horizontalnih površina, šteka, rukohvata i ograda,
osiguranje dezinfekcije obuće na ulazu u objekat, provjetravanje prostorija, insistiranje na čestom pranju ruku ili dezinfekciji, kako zaposlenika tako i mušterija.
insistiranje da svi uposlenici nose maske, a rukavice i zaštitu za oči u ovisnosti od usluge, kao i insistiranje da sve mušterije nose maske.

Ako je moguće organizirati rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremenski period u kome će se izvršiti čišćenje i dezinfekcija prostora.
uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru

Ograničiti broj mušterija koji borave istovremeno u trgovini, preporuka je jedna mušterija na 10 metara kvadratnih, a u manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske.
Kada je riječ o tržnim centrima, preporuke su:
osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na svim ulazima na vidljiva mjesta.
zbog kontrole broja mušterija preporučuje se da postoji odvojeni ulaz i izlaz gdje god je to moguće. Prilikom ulaska i izlaska mora se moći održavati fizička udaljenost od 1-2 metra.
broj mušterija koje mogu biti u isto vrijeme unutar centra odrediti prema površini prostora. Preporučuje se 10 metara kvadratnih po osobi, odnosno 10-15 ljudi na 100 kvadrata.
unutar trgovačkog centra preporučuje se da sve osobe nose zaštitne maske preko usta i nosa.
preporučuje se pojačna kontrola ventilacije prostora, sa dodavanjem više vanjskog zraka u sistem za ventilaciju. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.
na ulazima i na više mjesta u zavisnosti od površine prostora, a najbolje ispred ulaza u svaku trgovinu, postaviti sredstvo za dezinfekciju sa uputstvom za korištenje, kako bi bilo dostupno uposlenicima i mušterijama.
preporučuje se da se smanji broj predmeta namjenjenih sjedenju i odmoru kupaca u zajedničkim prostorima centra, kako bi se smanjilno nepotrebno zadržavanje.
preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između smjena bude vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.
za pojedine djelatnosti primjenjuju se specifične preporuke dostupne od nadležnih ustanova (trgovine, ugostiteljski objekti, sportsko rekreativni kapaciteti, bazeni, hoteli, frizerski/kozmetičarski saloni i sl.).

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe