Carinici uzeli 200 eura i 20 KM: Ognjenu Gajiću i Ademu Mujkanoviću po godina zatvora

IZVORAvaz.ba

Sud BiH osudio je na po godinu zatvora carinike Ognjena Gajića i Adema Mujkanovića zbog primanja mita u iznosu od 200 eura i 20 KM na graničnom prijelazu Orašje.

Gajiću i Mujkanoviću izrečena je i novčana kazna u iznosu od po 3.000 KM koju su dužni da plate u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude, a ukoliko u tom roku ne plate kazne, u cijelosti ili djelimično, one će biti zamijenjene kaznom zatvora, saopćeno je iz Suda BiH.

Presuda je donesena nakon ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije.

Gajić je proglašen krivim što je ponudio informantu “Fanatikosu” da uveze robu komercijalnog karaktera iz Njemačke preko graničnog prijelaza Orašje bez provođenja carinskog nadzora i bez plaćanja uvoznih dažbina, za šta je tražio novac.

Iz Suda su saopćili da su Gajić kao saradnik – carinik u Carinskom referatu na graničnom prijelazu Orašje, a Mujkanović, kao viši stručni saradnik – vođa smjene na tom prijelazu 17. oktobra. Godine 2018. od prikrivenog istražitelja “Dušana” zahtijevali, a zatim i primili 200 eura i 20 KM da ne bi sproveli carinski postupak prema robi koja se uvozi.

Odlučujući o potrebi daljnjeg trajanja izrečenih mjera zabrane prema Gajiću i Mujkanoviću, po službenoj dužnosti, a nakon saslušanja stranaka i branioca, Sud je donio rješenje kojim je optuženima ukinuo mjere zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti i zabrane sastajanja s određenim osobama.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe