17.5 C
Bihać
Petak, 30 Septembra, 2022

Čak petina djeca u FBiH je u socijalnoj potrebi: Novi zakon omogućit će im dječiji dodatak od 103,17 KM mjesečno

Novi Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine naišao je na odobravanje većeg dijela javnosti.

Podsjetimo, nedavno je Vlada Federacije BiH usvojila amandmane na Prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH te bi se uskoro trebao naći pred Parlamentom FBiH.

Vlada FBiH se odlučila za finansiranje dječijeg dodatka, jer smatra da je dugoročno ulaganje u dijete najbolji način podrške i djetetu, a i porodici.

Tako bi svako dijete u FBiH koje dolazi iz socijalno ugrožene porodice do svoje 18. godine moglo dobiti oko 25 hiljada maraka pomoći.

Materijalna podrška porodicama s djecom je glavni cilj ovo zakona te on podrazumijeva podršku kroz materijalna davanja, a na ovaj način će se pomoći u podizanju, odgoju, zbrinjavanju djecu, kao i osposobljavanju za samostalni život i rad.

Jako je bitno da se svakom djetetu osigura približno jednaki materijalni uslovi za zdrav i pravilan psihofizički razvoj u porodici.

O ovom zakonu detaljnije je govorio i ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

On je pojasnio da će sva djeca koja dolaze iz porodica slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih porodica iz cijele Federacije primat će 103,17 KM mjesečno.

Prema službenim podacima, najmanje petina ili tačnije 80 hiljade djece će imati pravo na ovaj dodatak.

“Za ostvarenje ovog prava mjesečna primanja po članu porodice neće moći iznositi više od 40 posto najniže plate, što je trenutno 217,20 KM. Naprimjer, da bi se ostvarilo pravo na dječiji doplatak, prihod tročlanog domaćinstava ne može biti veći od 651,6 KM, četveročlanog od 868,8 ili petočlanog od 1.086 KM”, kazao je Drljača.

Dosadašnji sistem zaštite porodice u FBiH koji je bio socijalno nepravičan, neodrživ i ekonomski neefikasan će se sada sistematski riješiti.

Naime, novi zakon ima ne samo socijalnu već i ekonomsku opravdanost jer predstavlja ulaganje u ljudske resurse, buduću radnu snagu, posebno u situaciji kada se bilježi trend sve nižeg priraštaja i masovnog odlaska mladih porodica u inozemstvo.

Drljača je, između ostalog, kazao da nakon što Parlament usvoji ovaj zakon, početak njegove primjene očekuje se od 1. jula ove godine.

“Ovim zakonom se ispravlja dugogodišnja nepravda prema djeci, budući da je dječiji dodatak do sada bio regulisan kantonalnim propisima, pa je tako dolazilo do nejednakog tretmana zavisno od mjesta prebivališta. Kantonalni prosjek trenutno iznosi oko 33 marke mjesečno, s tim da postoji nekoliko kantona koji uopšte ne poznaju ovo pravo”, kazao je Drljača.

Iz budžeta Federacije BiH planirano je 50 miliona KM za isplate dječijih dodataka u 2022. godini.

“U svakoj narednoj, godišnje izdvajanje u tu svrhu iznosit će 100 miliona KM”, pojasnio je ministar.

Međutim, ono što je posebno važno je činjenica da ovaj zakon po prvi put propisuje da porodiljske naknade za nezaposlene majke u cijeloj Federaciji BiH neće moći biti manje od 298 KM mjesečno u prvoj godini nakon porođaja.

Prema predloženom zakonu, pravo na novčanu pomoć ostvarivat će porodilje koje nisu u radnom odnosu, a nalaze se na evidenciji službe za zapošljavanje ili su na redovnom školovanju.

“Ovim se osigurava barem minimalna jednakost bez obzira na to da li porodilje dolaze iz siromašnijih ili bogatijih kantona, što do sada također nije bio slučaj. Kantonima je prepušteno da u skladu sa svojim finansijskim mogućnosti povećavaju iznos porodiljskih naknada”, napomenuo je Drljača.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se