ČAK 60 SLUČAJEVA U PROTEKLA TRI DANA! I dok su po Cazinu krcati noćni klubovi, USK bilježi novih 17 slučajeva zaraze

Pandemija koronavirusa ne posustaje, kako na području našeg kantona, tako i na prostoru naše zemlje i svijeta.

Današnji podaci o stanju na prostoru USK potvrdili su nove slučajeve zaraze.
Sedamnaest je novozaraženih, i to u Bihaću najviše, 7 zaraženih. Nakon Bihaća slijedi Velika Kladuša sa 4 nova slučaja, Bužim 3, Cazin 2 i Bosanska Krupa sa jednim licem pozitivnim na koronavirus.
Sa novim podacima u USK aktivno je 196 slučajeva od čega su dvije osobe iz migrantske populacije. U našem kantonu dosad registrirano je 1014 lica koja su se zarazile koronavirusom, a izliječeno je oko 800 pacijenata.

Podsjećamo, pojedini noćni klubovi na području grada Cazina rade kao u vrijeme prije korone. Naime, na društvenim mrežama pojedini korisnici objavljuju fotografije iz jednog od noćnih klubova u Cazinu, a na kojima se jasno vidi da su prekršene sve moguće preporuke i naredbe Kriznog štaba USK.
Podsjećamo, osnovne i najvažnije preporuke su fizička distanca od minimum dva metra, te u ZATVOREN0M prostoru nošenje maske ukoliko nije moguće ostvariti distancu.

Međutim, pored ovih preporuka, prkršena je nova naredba Kriznog štaba USK, donesena prije mjesec dana, a radi se o zabrani okupljanja.

Naime, ovom mjerom jasno je precizirano da u ZATV0RENIM PR0ST0RIMA smije boraviti maksimalno do 30 osoba, a na 0TV0RENIM do 70 osoba. Na fotografiji je vidljivo da je i ova mjera prekršena od strane cazinskog noćnog kluba.

Također, ministrica zdravtsva Unsko-sanskog kantona je prilikom usvajanja novih mjera kazala da su noćni klubovi najveći izvori zaraze koronavirusa na Kantonu. Nažalost, ministrica po običaju priča u prazno jer da nije tako, građani ne bi putem društvenih mreža objavljivali ovakve fotografije, a broj novozaraženih bi vjerovatno bio dosta manji.

Hoće li se Kantonalne inspekcije, napokon, probuditi i SANKCI0NISATI vlasnike klubova koji ne poštuju mjere ili će uz njih biti jedan od razloga povećanja broja novozaraženih u USK, ostaje nam da vidimo.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe