Četvrtak, 18 Septembra, 2025

Brzi kolač sa šljivama “na kašike”: Urnebesno sočan i sasvim poseban

Iskoristite sezonu šljiva i ljeto na izmaku i počastite se ovim finim desertom što prije

IZVORAvaz.ba

Biskvitni kolač sa šljivama je mnogima omiljeni izbor, i to ne samo što podsjeća na djetinjstvo i naninu kuhinju, nego zbog još razloga. Prvo, radi se od najobičnijih osnovnih sastojaka koje najčešće svi imamo u kuhinji. Drugo, svi sastojci se mjere na kašike pa za ovaj recept nije potrebna vaga.

I treće, možda i najvažnije, ovaj brzi kolač je urnebesno sočan i sasvim poseban! A upravo ga njegova jednostavnost čini tako posebnim.

Iako mu je naziv brzi kolač sa šljivama, ovaj se kolač može napraviti i s drugim vrstama voća. Baza mu je fini biskvit u koji ide samo dvoje jaja! A zbog masnoće u sebi, ispadne baš mekan.

Što više šljiva stavite, to će kolač biti sočniji. Iskoristite sezonu šljiva i ljeto na izmaku i počastite se ovim finim desertom što prije.
Sastojci

2 jaja

12 kašika šećera

12 kašika ulja

12 kašika mlijeka

16 kašika brašna

2 kašike praška za pecivo

2 kašike vanilin šećera

800 g očišćenih plavih šljiva
Priprema

Za biskvit miksati cijela jaja sa šećerom tako dugo dok ne se ne dobije pjenasta svijetložuta masa. Tada dodati ulje pa opet dobro izmiksati i sjediniti. Nakon ulja treba dodati naizmjenično brašno, prašak za pecivo i mlijeko.

Dobivenu biskvitnu smjesu izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje (36×20 cm). Poravnati pa odozgo rasporediti šljive nasjeckane na komadiće.

Kolač peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180 Celzijusovih stepeni 30 minuta. Pečeni kolač malo prohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE