Biskvitni kolač sa šljivama je mnogima omiljeni izbor, i to ne samo što podsjeća na djetinjstvo i naninu kuhinju, nego zbog još razloga. Prvo, radi se od najobičnijih osnovnih sastojaka koje najčešće svi imamo u kuhinji. Drugo, svi sastojci se mjere na kašike pa za ovaj recept nije potrebna vaga.
I treće, možda i najvažnije, ovaj brzi kolač je urnebesno sočan i sasvim poseban! A upravo ga njegova jednostavnost čini tako posebnim.
Iako mu je naziv brzi kolač sa šljivama, ovaj se kolač može napraviti i s drugim vrstama voća. Baza mu je fini biskvit u koji ide samo dvoje jaja! A zbog masnoće u sebi, ispadne baš mekan.
Što više šljiva stavite, to će kolač biti sočniji. Iskoristite sezonu šljiva i ljeto na izmaku i počastite se ovim finim desertom što prije.
Sastojci
2 jaja
12 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika mlijeka
16 kašika brašna
2 kašike praška za pecivo
2 kašike vanilin šećera
800 g očišćenih plavih šljiva
Priprema
Za biskvit miksati cijela jaja sa šećerom tako dugo dok ne se ne dobije pjenasta svijetložuta masa. Tada dodati ulje pa opet dobro izmiksati i sjediniti. Nakon ulja treba dodati naizmjenično brašno, prašak za pecivo i mlijeko.
Dobivenu biskvitnu smjesu izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje (36×20 cm). Poravnati pa odozgo rasporediti šljive nasjeckane na komadiće.
Kolač peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180 Celzijusovih stepeni 30 minuta. Pečeni kolač malo prohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti.