Britanac vakcinisan protiv koronavirusa otkrio nuspojave

IZVORavaz.ba

Јedna od prvih osoba na kojoj se testira nova vakcina protiv virusa korona romanopisac i bivši dječji TV voditelj Simion Korti (Corty) prenio je svoje utiske o nekim nuspojavama.

Gostujući u jutarnjem programu “Dobro jutro, Britanijo” on je objasnio zašto je dobrovoljno pristao na testiranje, koje je juče počelo u Oksfordu i otkrio je neke od potencijalnih nuspojava,.

Neželjeni efekti vakcine sadrže simptome nalik gripu i bolove u mišićima, a u najgorem slučaju i groznicu tokom nekoliko dana, otkrio je Simion.

Objasnio je da je on jedan od 500 ljudi koji pomažu u ispitivanju u Okfsordu, a sebe je nazvao “samo vrlo malim dijelom ove stvari”.

– Mi smo dio ovog procesa u kojem se utvrđuje da li je vakcina sigurna, a nakon ovog ispitivanja uslijediće drugo o efikasnosti u okviru zajednice kako bismo vidjeli da li to djeluje na hiljade ljudi”.

Inače, u okviru ispitivanja postoje dvije grupe, jedna prima novu vakcinu protiv koronavirusa, a druga prima vakcinu protiv meningitisa i učesnicima u ispitivanju neće biti rečeno u kojoj su grupi, s obzirom na to da obje vakcine izazivaju slične nuspojave.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe