Srijeda, 13 Augusta, 2025

Bosansko jela među top 10 u svijetu – kvrguša iz BiH oduševila žiri

Na globalnoj kulinarskoj sceni, Bosna i Hercegovina je dobila novo ime za ponos – chef Saša Zoranović, šef kuhinje restorana Toplik iz Istočnog Sarajeva, ušao je u Top 10 najboljih kuhara svijeta na prestižnom takmičenju Chef of the World 2025.

Zadatak takmičenja bio je osmisliti autorsko jelo na temu “street food”. Zoranović je odlučio predstaviti tradicionalnu bosansku kvrgušu, ali u modernoj, sofisticiranoj verziji. Spoj krompira, piletine i jogurt-tijesta obogatio je aromom mente, a sve je servirano u individualnim kalupima, nalik jelima u restoranima s Michelinovim preporukama.

“Htio sam pokazati da jednostavna, iskonska jela iz naše kuhinje mogu stati rame uz rame s najsofisticiranijim svjetskim specijalitetima”, poručio je Zoranović.

Ovaj kulinarski majstor svoje znanje je gradio širom regije – od Crne Gore i Hrvatske do Njemačke. Danas, u Topliku, ne samo da kreira inovativne menije, već i prenosi iskustvo mladim kuharima, promovišući autentičnu bosansku kuhinju u modernom ruhu.

DODAJ KOMENTAR:

Napomena: Poštovani, molimo Vas da se pridržavate pravila komentarisanja. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje ili bilo kakav drugi govor mržnje. Zadržavamo pravo obrisati takav komentar bez najave i objašnjenja.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE