21.5 C
Bihać
Subota, 1 Oktobra, 2022

Bosanska heroina, nana Fata Orlović neće moći obaviti hadž: Poznat razlog

Kavazović se pismeno obratio ambasadoru KSA u našoj zemlji s molbom da provjeri postoji li mogućnost da se nana Fata izuzme od usvojene odluke, međutim…

Nana Fata Orlović, bosanska heroina i simbol ustrajnosti i borbe za svoja prava, neće moći obaviti hadž ove godine zbog odluke nadležnih institucija u Saudijskoj Arabiji o ograničavanju dobi starosti na 65 godina.

S obzirom da je nana Fata starija (80) godina neće moći dobiti vizu za obavljanje hadža, pete vjerske dužnosti muslimana.

S tim u vezi, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović se 10. maja ove godine pismeno obratio ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji Usameubin Dahiluel-Ahmediju s molbom da provjeri postoji li mogućnost da se nana Fata izuzme od usvojene odluke nadležne instance njegove zemlje i nani Fati izda potrebnu vizu za odlazak na hadž.

Ambasador Kraljevine je reisul-ulemu Kavazovića danas obavijestio da je poduzeo potrebne mjere i obratio se nadležnima u svojoj zemlji u vezi s ovim pitanjem, te da je obaviješten da su vlasti njegove zemlje ostale pri svojoj odluci da se starijim od 65 godina ove godine ne omogući obavljanje hadža.

Kazali su, kako navodi u svom današnjem dopisu, da ta odluka ima „za cilj zaštitu ove vrijedne kategorije hadžija, poglavito stoga što se svijet još uvijek nije u cijelosti oporavio od pandemije korona virusa“.

Ovo znači da nana Fata ove godine neće moći obaviti hadž, ali ostaje nada da će narednih godina okolnosti biti povoljnije, a nanino zdravlje dovoljno dobro te da će moći obaviti hadž u jednoj od njih, javili su iz Kabineta reisul-uleme.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se