Bosanka Fuada u svjetskoj utrci- Bostonski maraton u SAD-u

Maraton koji se održi jednom godišnje, a ove godine se održava 11. oktobra i gdje učestvuju medju najboljim sportistima iz svijeta se kvalifikovala sportašica, porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Fuada Velić koja osvaja mnogobrojne nagrade u utrkama već duže vrijeme u Floridi uspjela se kvalifikovati za Boston i na taj način Bosna i Hercegovina će imati učesnika.

“Kada sam dobila broj pod kojim ću da trčim iz Bostonske atletske asocijacije nisam mogla da vjerujem. I još uvijek ne mogu da povjerujem.

Ovo je nešto što sam gradila godinama. Biti u ovoj utrci je san svih atletičara.

Drago mi je da ću ja biti ta koja će otvoriti put našoj zemlji. Godinama sam gradila ovaj cilj i godinama sam uložila mnogo vremena u treniranje.

Historija ovog natjecanja seže u daleku 1897., kada se na startu u Ashlandu našlo 15 atletičara koji su odlučili dotrčati do centra Bostona u čast prvih modernih Olimpijskih igara koje su održane godinu prije u Atini.

Maraton se neprekidno održavao i tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, i preživio je i bombaški napad 2013. godine.

Zbog toga predstavlja najstariju maratonsku utrku na svijetu.

Na maratonu svake godine sudjeluje oko 30 hiljada trkača, a utrku na ulicama prati preko 500 hiljada gledatelja, zbog čega se smatra jednim od najmasovnijih sportskih dogadjaja u SAD-u.

Boston je dugo bio samo za dečke. No, nakon nekoliko nastupa djevojaka, od 1972. godine Boston dopušta prijave ženama.

Tako je postao simbol globalnog trkačkog pokreta i najmasovniji maraton kojeg svaki atletičar želi istrčati barem jednom u životu.

Ključni trenutak u povijesti ženskog trčanja desio se na Bostonskom maratonu 1967. godine.

Maraton je najduža trkačka atletska disciplina. Općenito, maraton se smatra najtežom atletskom disciplinom ali i jednom od najtežih sportskih disciplina uopće.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe